U Svetosimeonskoj litiji koja je danas prošla Podgoricom, prema nekim procjenama, bilo je oko 100.000 vjernika.
Podgorica:Više od 100.000 ljudi na litiji (Foto: Sputnjiku ustupio Miloš Lučić) -

Litija je uslijedila poslije Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, a predvodio je mitropolit kijevski Onufrije sa arhijerejima Srpske i Ukrajinske pravoslavne crkve.

Vjernici su se u litiji kretali do Nemanjinog grada, gdje je rođen preodobni Simeon Mirotočivi. Tu je blagoslovljen slavski kolač.

Okupljenima su se obratili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je podsjetio da je rodonačelnik loze Nemanjića ponikao na ovom mjestu, dok je umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije ukazao da srpski narod nije skorojevićki, da je navikao na umiranje i da vjeruje u vaskrsenje.

- Ovo danas, ovo jedinstvo nas svih dokaz je vaskrsenja i ovoga naroda - rekao je Atanasije.

On je podsjetio da je Božija pravda nepobjediva i da će na kraju pobijediti.

- Izdržaćemo. Krst nositi nama je suđeno - naglasio je umirovljeni episkop Atanasije.

Nakon što se litija vratila se pred saborni hram, održana je praznična duhovna akademija.

Svetosimeonovsku besjedu govorio je protojerej-stavrofor Darko Đogo koji je napomenuo da su napadi i progoni Crkve počeli u Ukrajini 1992, a da su 2020. prenijeli u Crnu Goru, te je ova borba za svetinje zapravo počela već tada, a možda i prije osam vijekova.

Đogo je poručio da je ono što se danas dešava u Crnoj Gori obnova zavjeta koji nije samo svetosavski, već i svetovladimirski, svepravoslavni i da je ova sreća, susret u krsnim hodovima, susret vaseljenskih razmjera.

- Danas se u Kijevu i u Podgorici rađa ili, bolje rečeno, obnavlja vaseljenskost, koja nije nikakav administrativni već bogoslovski, ontološki pojam. U takvoj vaseljenskosti, jedina mjera jeste mjera Hristova, mjera ljubavi i služenja - istakao je Đogo.

U okviru akademije izveden je bogat kulturno-umjetnički program.