Radovan Višković - Foto: RTRS
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da policijski službenici zaposleni u policijskim agencijama BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj nemaju trenutno mogućnost da se odreknu ratnog staža i da u vezi s ovim pitanjem treba pronaći najbolje rješenje.

- Oko ovog pitanja treba ozbiljno sjesti, razgovarati i obuhvatiti sve segmente i sve ljude na koje se ovaj problem odnosi, kako bi se pronašlo najbolje moguće rješenje - rekao je Višković danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske, tokom rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu.

Višković je rekao da nije za to da se rješenje uradi za jednu populaciju, a na uštrb nekih drugih.

Premijer Srpske je istakao da isti problem imaju i radnici "Elektroprenosa BiH", odnosno svi zaposleni radnici u zajedničkim institucijama BiH iz Republike Srpske.

On je upitao šta je sa benefitima koji su korišteni prilikom računanja dvostrukog ratnog staža, koji se odnose na minuli rad, te kod otkupa državnih stanova gdje se uračunavao popust do 70 odsto od procijenjene vrijednosti.

Višković je rekao da Vlada Republike Srpske vodi računa o boračkim kategorijama stanovništva na način da je onim demobilisanim borcima koji nemaju 15 godina radnog staža uračunat ratni staž da se uvedu u pravo kako bi im se obezbijedila najniža penzija od 207 KM.

Grupa policijskih službenika zaposlenih u policijskim agencijama BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, kojima prestaje radni odnos na osnovu 40 godina penzijskog staža, zatražila je od nadležnih u Srpskoj da dobije zakonsko pravo da se mogu odreći staža po osnovu učešća u ratu, odnosno da im se on uračunava u penzijski samo uz pisanu saglasnost.

Ispred Narodne skupštine Republike Srpske okupila se u utorak, 9. februara, grupa pripadnika policijskih agencija na nivou BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj, zahtijevajući izmjene Zakona o PIO kojim bi bilo omogućeno da se odreknu ratnog staža kako bi mogli nastaviti rad u službi.