U Vladi Republike Srpske sutra će biti potpisana dva ugovora o izgradnji Termoelektrane "Gacko 2", saznaju beogradske "Novosti".


Ovo je investicija vrijedna preko milijardu maraka, a partneri iz Kine se obavezuju da će gradnju elektrane snage 350 megavata započeti već naredne godine. Radi se o najvećoj poslijeratnoj investiciji u Srpskoj, a pregovori oko zaključivanja ovog posla traju već dvije godine.
U okviru realizacije ovog projekta biće potpisana dva ugovora o strateškoj saradnji sa kineskim gigantima "Kina Afrika investment development korporejšn" i "Kina mašineri enerdži korporejšn" koje grade 70 odsto energetskih objekata u svijetu. U Vladi Srpske biće potpisani ugovor o realizaciji projekta izgradnje TE "Gacko 2" i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će upravljati izgradnjom "Gacko 2".
Potpis na ugovore ,u ime Srpske, treba da stave premijer Željka Cvijanović, ministar energetike Petar Đokić i direktor "Elektroprivrede" Željko Kovačević. Očekuje se da će potpisivanju ovog istorijskog ugovora za Srpsku prisustvovati i predsjednik Milorad Dodik koji je u junu prošle godine u Beogradu inicirao potpisivanje memoranduma o saradnji Vlade Srpske i kineskih kompanija na projektu izgradnje TE "Gacko 2".
U TE "Gacko" potvrđuju da se završetak radova na izgradnji TE "Gacko 2" očekuje najduže za 50 mjeseci. Kada bude sagrađena, TE "Gacko 2" proizvodiće oko 50 odsto struje u Srpskoj, obezbjediti otvaranje na stotine novih radnih mjesta, kao i otvaranje cementare i gipsare u sklopu nove TE. Na gradilištu treba da se nađe oko 1.000 radnika. Od toga oko 400 iz Srpske.
Kada bude sagrađena, 51 odsto vlasničke strukture imaće kineske kompanije a 49 odsto pripašće Srpskoj", navode u TE "Gacko". Na Gatačkom polju, rezerve uglja se procjenjuju na 200 miliona tona. Oko 105 miliona tona je rentabilan resurs i garantuje novoj TE "gorivo" za više od 40 godina eksploatacije, koliko je i vijek nove elektrane.
Današnja termoelektrana u Gacku napravljena je osamdesetih godina sa instalisanom snagom od 350 megavata. Ona proizvodi 30 odsto energije u Srpskoj, ali je na svom tehnološkom izmaku. Nova TE "Gacko 2" treba da je zamjeni i da novim tehnologijama Gačanima obezbjedi i čistiji vazduh. Stepen iskorišćenosti energije u staroj TE je 30 odsto, dok nova tehnologija donosi stepen iskorišćenosti od 42 odsto, što je u skladu sa najvišim svjetskim energetsko-ekološkim standardima.
Inače poslije izgradnje TE "Stanari" ovo je drugi "ozbiljan" energetski kapacitet koji dobija Republika Srpska. Sa TE "Gacko 2" osigurava se energetska i politička nezavisnost i ekonomski opstanak Srpske koja projektom izlazi na kineski "Put svile", kao i Srbija gdje su investitori sa Dalekog istoka preuzeli željezaru u Smederevu i počinju izgradnju pruge prema Budimpešti.
Izvor: Večernje novosti