Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski i administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije rekao je danas u Doboju da Crkva treba da se suprotstavi "sveopštem pesimizmu koji se nekako polako sije sa raznih strana".


"Potrebno je shvatiti da je došlo do ozbiljne promjene i demografskog i pokreta naroda u posljednjem ratu, da je Republike Srpska neobično važna za nas, ali isto tako važno je da se vodi briga i o narodu izvan Srpske", istakao je vladika Grigorije.
Episkop Grigorije je nakon sjednice savjeta episkopa Srpske pravoslavne crkve /SPC/ sa sjedištem u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, rekao novinarima da je današnji sastanak samo uvod pred zasjedanje Svetog arhijerejskog Sabora SPC.
On očekuje da će na Saboru, koji treba da se održi sredinom maja, biti popunjeno upražnjeno mjesto u Mitropoliji dabrobosanskoj.
Kao jedan od zaključaka vladika Grigorije je naveo i potrebu da vjeronauka u Republici Srpskoj bude u ravnopravnom položaju kao i u Federaciji, zbog čega će, kako je naveo, uskoro zatražiti sastanak sa vlastima u Srpskoj, za koji se nada da će biti otvoren i iskren, te sa najboljim rješenjima za srpski narod.
"Nama je važno da u Republici Srpskoj imamo isti pristup vjeronauci kao što imaju u Federaciji Bošnjaci i katolici Hrvati", pojasnio je episkop Grigorije.
Sastanku u Vladičanskom dvoru u Doboju prisustvovali su i episkop bihaćko-petrovački Atanasije, episkop banjalučki Jefrem te episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.
SRNA