Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cijele Njemačke, duhovni vođa dijeli s nama svoje duboko promišljene mudrosti o kontroli bijesa i o važnosti umjerenosti u izražavanju riječi.

Vladika Grigorije o neuspjehu reprezentacije Srbije u Kataru
Njegova priča počinje sjećanjem na savjet koji je dobio od jedne bake kada je bio dječak. Baka, primjetivši da je bio sklon plahovitosti, podijelila je sa njim dragocjeni savjet: „Sine, prije nego što bilo kakvu odluku doneseš, okreni se na sve četiri strane svijeta.“

Vladika je uz post napisao i sljedeće:

– I nakon toliko godina, svakoga dana se bar jedanput uvjerim u to koliko je baka Jevrosima bila u pravu“, pa dodaje: „Važna napomena: Ćutanje koje ovdje pominjem odnosi se upravo na one situacije kada smo bijesni, i kada je bolje sačekati da se bura u nama stiša, kako bismo nakon toga mogli razložno i smireno razgovarati s onima koji su taj bijes izazvali…“

Ovaj savjet, iako se na prvi pogled može činiti jednostavnim, pokazao se izuzetno efikasnim u kontroli emocija, naročito bijesa. Taj trenutak refleksije omogućavao mu je da zaboravi na trenutni bijes koji ga je obuzimao, jer bi fokusirao svoju pažnju na širinu svijeta ispred sebe.

– Ja sam to primjenjivao i učinilo se vrlo djelotvornim. Jer, dok bi se okrenuo na četiri strane svijeta i pogledao na četiri strane u daljinu, već bih zaboravio zbog čega sam bio kivan – dodao je.

Nakon mnogo godina iskustva i dubokog promišljanja, vladika Grigorije dijeli još jedan dragocjen savjet o kontroli bijesa. On nas podsjeća na moć riječi i kako se one mogu koristiti kao oštro oruđe. Riječi su, kaže on, oštrije od svakog noža, jer mogu povrijediti i uništiti.

 

 

Vladika Grigorije podsjeća na značaj uzdržavanja od brzog izgovaranja riječi u trenucima bijesa. Takođe nas podsjeća da se učenjem ćutanja i promišljanja prije nego što govorimo, možemo zaštititi od mnogih nepotrebnih konflikata i problema, piše Stil Kurir.

– Najprije se uzdržite od izgovaranja bilo koje riječi. Jer riječ je oštrija od svakog noža. Riječ je nešto što nas podiže i obara. Ali naučite se jednom i vi i ja, da niko od ćutanja nije postradao, samo se strada od riječi i samo nas riječi udaljavaju.“