Ne možemo slaviti Boga ako ne poštujemo ljude - poručio je Grigorije Durić, vladika Njemački, govoreći za N1 o najznačajnijem pravoslavnom prazniku, Božiću. Poredio je način života u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj, te se osvrnuo i na političku situaciju u regiji.


"Glavna poruka je mir i on se može postići slavljenjem Boga i onoga što je on napravio, a to je čovjek. Taj mir Božji je neopohodan za slavljenje Božića u pravom pravcu. Ne možemo slaviti Boga ako ne poštujemo ljude", rekao je.




Ukazao je na to da je cijela istorija čovječanstva praćena brigama i strahom za egzistenciju podsjetivši:


"Praznici služe tome da se veo straha i oblak nad nama razbije i da vidimo plavetnilo neba i radost koju nebo sa sobom donosi".


Kako je Grigorije Durić kazao za N1, bio je šokiran brojem vjernika porijeklom iz Bosne i Hercegovine i drugih država regije koji su prisustvovali ponoćnoj službi u Dizeldorfu. Zatim je naglasio sljedeće:


"Sa jedne strane sam začuđen i imam osjećaj da se prazne prostori od ljudi. To je tuga na jedan način. Živim u uvjerenju da narod ovdje može pomoći narodu tamo - ne samo finansijski, već i iskustvom. Nas je nemoguće odvojiti samo od zavičaja - Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije".

Govoreći o načinu života u Njemačkoj, istakao je da je život u ovoj zemlji jednostavniji i samim tim privlačniji za ljude.


Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje ko će ostati na našim prostorima i nositi život.


Za N1 je njemački vladika govorio i o protestima u regiji rekavši:


"Dobro je što se dešavaju protesti. Protesti u Beogradu su gandijevskog tipa i pokazuju visoku svijest o tome šta protesti trebaju biti. Trebaju biti opomena vlasti. Mislim da su dobra poruka da postoji demokratska svijest".


Na kraju razgovora je poručio da ljudi moraju imati sposobnost dijaloga kako bi riješavali probleme.


Izvor: N1