Jedan od osnovnih zadataka sektora voda u Republici Srpskoj biće unapređenje usluga - vodosnabdijevanje stanovništva, prikupljanje i tretman otpadnih voda, objavile su "Vode Srpske".

Iz ove javne ustanove su naveli da se pokretanjem aktivnosti na republičkom nivou očekuje značajno povećanje nivoa investicija, što će za posljedicu imati unapređenje nivoa i kvaliteta vodnih usluga za stanovništvo i privredu u svim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Ove usluge, koje predstavljaju komunalne djelatnosti od najvećeg značaja za stanovništvo i privredu, do sada su bile u gotovo isključivoj nadležnosti jedinica lokalne samouprave, navedeno je, između ostalog, na sajtu "Voda Srpske".

Vlada Republike Srpske, kako ističu, prepoznala je mogućnost da ovaj sektor bude značajno unaprijeđen i reformisan, a namjera je da Ministarstvo privrede, šumarstva i vodoprivrede preuzme ulogu koordinatora s ciljem stvaranja pretpostavki za efikasniji rad javnih komunalnih preduzeća i pokretanja značajnog investicionog ciklusa.

Prema trenutnim raspoloživim podacima, na području Oblasnog riječnog sliva rijeke Save Republike Srpske na kanalizacionu mrežu priključeno je oko 26,8 odsto stanovništva, a najveći procenat priključenosti, oko 66 odsto, je na području podsliva rijeke Vrbas.

Iz "Voda Srpske" navode da su kanalizacioni sistemi izgrađeni, uglavnom, u urbanim centrima gradova i opština, ali bez odgovarajućih objekata za prečišćavanje otpadnih voda.

Na području Oblasnog riječnog sliva rijeke Trebišnjice Republike Srpske, kanalizacionim sistemima obuhvaćeno je oko 33 odsto stanovništva, što je oko 67 odsto onih koji se snabdijevaju pitkom vodom putem javnog vodosnabdijevanja.

Na ovom području postoje dva uređaja za prečišćavanje otpadnih voda koji su u funkcionalnom stanju, u Trebinju i Bileći.

Svi ovi projekti se realizuju u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva finansija sa jedinicama lokalne samouprave. Stvoren je finansijski okvir od oko 130 miliona evra za izgradnju sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije i unapređenje rada komunalnih preduzeća.

Do sada su u ovim aktivnostima participirale 32 lokalne zajednice.