Bivši šef splitskog Vojno-istražnog centra "Lora" Tomisllav Duić i vojni policajac Emilio Bungur, koji se terete za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima i civilima u logoru "Lora" 1992. godine, pušteni su danas iz splitskog zatvora.


Sudija Vladimir Živaljić odlučio je da im istražni zatvor bude zamijenjen mjerom opreza koja podrazumijeva redovno javljanje policiji.
Živaljić je objasnio da su Duić i Bungur dugo vremena proveli u zatvoru, prvi 11 mjeseci, a drugi više od dvije godine, ne računajući služenje kazne u slučaju "Lora 1", prenose hrvatski mediji.
"Istražni zatvor je najstroža mjera. Ako može, uvijek se primjenjuje blaža. U slučaju određivanja istražnog zatvora, traži se brzo postupanje, a ovo je složen i obiman predmet. Ne očekujem da će biti uskoro završen", naveo je Živaljić.
Duić i Bungur više od deset godina bili su nedostupni organima gonjenja. Bungur je uhapšen u ljeto 2015. godine u blizini Šibenika, a Duić u svom stanu početkom prošle godine.
I Bungur i Duić već su pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne od šest i osam godina za "Loru 1", međutim, pošto im se sudilo u odsustvu, imaju pravo na novo suđenje.
Osim za "Loru 1" i ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti, sudi im se i za slučaj "Lora 2", zločin nad ratnim zarobljenicima.
Srna