Od infekcija donjih respiratornih puteva prouzrokovanih pasivnim pušenjem u svijetu umire oko 60.000 djece prije nego što napune petu godinu života, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.


Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je pušenje duvana glavni uzročnik karcinoma pluća koji je odgovoran za više od dvije trećine smrtnih slučajeva karcinoma pluća na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Povodom obilježavanja 31. maja – Svjetskog dana bez duvanskog dima, iz Svjetske zdravstvene organizacije naveli su da je pušenje duvana vodeći uzrok i hronične opstruktivne bolesti pluća, a rizik od razvoja ove bolesti posebno je visok kod pojedinaca koji počnu da puše u ranoj dobi.

Svjetska zdravstvena organizacija posebno upozorava da djeca izložena toksinima duhanskog dima u majčinoj utrobi putem pušenja majke ili njene izloženosti pasivnom pušenju, često imaju smanjen rast i funkciju pluća.

– Mala djeca izložena pasivnom pušenju u opasnosti su od nastanka i pogoršanja astme, upale pluća i bronhitisa i često podložna infekcijama donjih respiratornih puteva – navodi se u saopštenju.
I
z Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da duvanski dim zagađuje vazduh sa više od 7000 hemikalija, od kojih je za 69 poznato da uzrokuju rak, te navode da je najefektivnija mjera za poboljšanje zdravlja pluća, smanjenje upotrebe duvana i izloženosti pasivnom pušenju.
Ministarstvo civilnih poslova podsjeća da je znanje velikog dijela javnosti, a posebno pušača, o implikacijama pušenja cigareta i izloženosti pasivnom dimu po zdravlje pluća još nisko.

– Uprkos snažnim dokazima o štetnosti duvana po zdravlje pluća, mogućnosti kontrole duvana, s ciljem poboljšanja zdravlja pluća i dalje su potcijenjene. Roditelji i ostali članovi zajednice, treba da preduzmu mjere kako bi unaprijedili svoje vlastito zdravlje, te tako i zdravlje svoje djece, štiteći ih od štetnih efekata prouzrokovanih duvanom – dodaje se u saopštenju.

Izvor Srpska info