Na konkurs za direktora SIPA koji je objavljen prije 15-ak dana, a koji je raspisao Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH pristigle su četiri prijave. Jedna od četiri koverte stigla je iz Hercegovine.zarko-laketa-1.jpg

TrebinjeDanas saznaje da je kovertu poslao Žarko Laketa bivši načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje, odnosno Policijske uprave Trebinje. Laketa je bio i pomoćnik direktora Granične policije BiH za operacije i organizaciju.

Žarko Laketa trenutno obavlja funkciju stručnog savjetnika ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Na ovaj konkurs, zainteresovani kandidati prijave su mogli poslati do 11. septembra s tim da je moguće da putem pošte pristigne još koja prijava, što je, saznajemo, malo vjerovatno.

Nezavisni odbor Parlamenta BiH, pristigle prijave otvoriće na sjednici koja je planirana za 24. septembar.

Inače, Nezavisni odbor Parlamenta BiH praktično provodi kompletnu proceduru izbora direktora SIPA od kontrole prijava pa do intervjua, na osnovu čega sastavlja rang listu uspješnih kandidata i dostavlja je ministru bezbjednosti BiH na čiji prijedlog Savjet ministara BiH i imenuje direktora.

Ono što je za sada sigurno jeste da će mjesto direktora SIPA pripasti Srbinu s obzirom da je na čelu Granične policije BiH Hrvat, na čelu OBA Bošnjak kao i u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Prema ranijim, nezvaničnim informacijama za direktora SIPA trebalo bi, pored Perice Stanića, aktuelnog direktora SIPA da konkuriše, između ostalih i Darko Ćulum, aktuelni direktor Policije RS, a spominjala su se i imena , pored Žarka Lakete, i Gorana Zubca, bivšeg direktora SIPA ali i Siniše Kostreševića načelnika Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske.

Staniću, aktuelnom direktoru SIPA četvorogodišnji mandat ističe 5. decembra ove godine, a na tu funkciju došao je kao favorit SDS-a, odnosno Dragana Mektića, aktuelnog ministra bezbjednosti BiH.