20220621103252_723775.webp

Sigurno ste primijetili da su mnogi oko vas svadljivi u trenucima kada osjećaju glad. Možda i vi imate običaj da, dok ste gladni, "ujedate". Postoji razlog zašto je to tako.

Centar koji je u mozgu zadužen za nagrade, aktivira se kada jedemo i oslobađa supstance poznate kao opioidi, a nakon toga i dopamin, koji je jedan od takozvanih hormona sreće. Mozak, kada smo glavni, "očekuje nagradu", međutim, kako je ne dobija, postajemo razdražljivi.

Iscrpljujete tijelo

Želudac šalje signal mozgu - Kada počnete da osjećate glad, oslobađa se hormon grelin (hormon glavi), koji se aktivira u običajeno vrijeme u koje jedete i programiran je tako da mozgu pošalje signal da mu je potrebna energija koju crpi iz hrane. Signal dopre do mozga, a ukoliko hranu ne uzmete, na taj način iscrpljujete tijelo i "lažete" mozak.

Nivo dopamina se smanjuje - Centar za nagrađivanje u mozgu kontroliše hormon grelin koji generalno ima jak uticaj na ovaj centar. Ako svom tijelu ne obezbijedite potreban obrok, grelin će uticati na smanjenje nivoa dopamina.

Manja kontrola

Manjak dopamina utiče na smanjenu kontrole emocija - Dopamin je neurotransmiter koji igra značajnu ulogu kod mentalnih funkcija i koncentracije. I male promjene u nivou dopamina u tijelu, mogu da prouzrokuju velike promjene u raspoloženju, a samim tim ćete imati mnogo manje kontrole nad emocijama koje osjećate.

Isti gen kontroliše ljutnju i glad

Kada grelin stigne do mozga, oslobađa se drugi hormon - neuropeptid Y, koji stimuliše apetit. Zanimljivo je da upravo taj hormon kontroliše i emocije poput bijesa i agresije. Takođe, ako nivo šećera u krvi opadne više nego uobičajeno, mozak to shvata kao opasnu situaciju i daće komandu nekim organima koji imaju zadatak da proizvedu hormon koji će podići nivo glukoze, a ujedno oslobađa se i hormon gladi.