Povodom krsne slave grada i Sabornog hrama Svetog preobraženja Gospodnjeg, u Kulturnom centru Trebinje otvorena je izložba „Zvonari slobode“, o životu Svetog vladike Nikolaja Velimirovića i naučnika Mihaila Pupina.zvonari-slobode.jpg

Izložbu autora Aleksandre Ninković Tašić i Branislava Stankovića, otvorio je Dragoslav Banjak predsjednik skupštine Grada Trebinja, rekavši da je privilegovan i počastvovan što je ovakva izložba priređena u Trebinju.„Pred nama je danas izložba simboličnog naziva, koja sasvim opravdano budi pažnju javnosti u Srbiji. Posvećena dvojici istaknutih ličnosti naše istorije, vladiki Nikolaju Velimiroviću i naučniku Mihailu Pupinu, izložba je značajna jer govori o manje poznatim segmentima o njihovom nacionalnom radu. Na prvom mjestu u vremenu Prvog svjetskog rata i pomoći koju je Pupin slao u Srbiju i Jugoslaviju, a zatim i o djelatnosti vladike Nikolaja u Drugom svjetskom ratu, koja je nerijetko bila predmet kritike ili osporavanja. Dakle, po prvi put, javnosti su predočeni rezultati istraživanja do kojih su autori došli zahvaljujući pristupu arhivi Kolumbija univerziteta, NASA – e i FBI , a pred nas postavili izuzetno vrijedne i značajne podatke“, podvukao je Banjak.Branislav Stanković, jedan od autora izložbe, istakao je da su ovakve izložbe svojevrsna misija našeg naroda, pred kojim je obaveza da se bori za jedinstven srpski duhovni prostor.

„U ime zvonara slobode treba da se probudimo svi zajedno, u ime poimanja naše kulture i države, u ime onoga što bismo trebali da budemo. Vladika Nikolaj i Mihailo Pupin su duhovna, patriotska i intelektualna simbioza koja na najljepši način može da nas preobrati. Bili su spremni da svo znanje, znoj i trud daju svom narodu i zbog toga nam oni ukazuju kakvi bismo svi trebali da budemo. Obojica su bili seljačka djeca, stigli su do najviših svjetskih visina, a da nikada nisu zaboravili svoje srpsko porijeklo i svoj narod. Naša je dužnost da ih se sjećamo“, rekao je Stanković, dodajući da je velika čast što je izložba „Zvonari slobode“ otvorena u Trebinju, kao dio preobraženskih svečanosti.

Na izložbi su prikazani panoi sa fotografijama i pisanim dokumentima o radu i djelu Vladike Nikolaja i Mihaila Pupina, kao i ljudi koji su pomagali i uticali na njihov rad.