redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

Najavljena pojačana kontrola ugostiteljskih objekata

Najavljena pojačana kontrola ugostiteljskih objekata

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH će od 15. maja pojačati kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

 

 

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave Ratko Kovačević je pozvao sve poreske obveznike iz ove oblasti da prekontrolišu svoje prethodno predane PDV prijave, kao i to da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali poresku obavezu.

 

Ukoliko obveznici otkriju neke greške, kaže Kovačević, izmjenjene PDV prijave treba sami da dostave UIO sa stvarnim i realnim podacima kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola.

 

– Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UIO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti – rekao je Kovačević.

 

On kaže da je djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića jedna od značajnih privrednih grana u BiH posmatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti.

 

– Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 odsto – dodao je Kovačević.

 

Prema njegovim riječima, stavljanjem u odnos broja registrovanih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobija se izrazito negativan koeficijent korelacije koji determiniše najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

 

– U ovoj oblasti identifikovan je izvjestan stepen nepoštovanja propisa, koje se ogleda u nekorektnom i neblagovremenom izvršavanju obaveza u oblasti registracije, podnošenja prijava, tačnog prijavljivanja i plaćanja – poručio je Kovačević.

 

Izvor: Srpska Cafe