redakcijatrebinjedanas@gmail.com
+387 66 416 300

  • Lasta Promet
  • Lasta Promet

Spomenik u Trebinju ispravlja istorijsku nepravdu

Spomenik u Trebinju ispravlja istorijsku nepravdu

Trebinje bi trebalo da dobije spomen-obilježje poginulim borcima Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinim žrtvama Drugog svjetskog rata, a da bi spomenik dobio istorijski i estetski prikladan izgled raspisan je i međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja, koji je otvoren do 20. februara.

Tri najbolja rješenja biće nagrađena sa 5.000 maraka, 2.000 i 1.000 KM, koje su obezbijedili Gradska uprava, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Udruženje boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca, koje je i inicijator izgradnje ovog spomenika.

Spomen-obilježje bi trebalo da bude izgrađeno na zelenoj površini kod Kamenog mosta, na Obali Luke Vukalovića, a kako ističu u udruženju, cilj konkursa je da se dođe do kvalitetne arhitektonske ideje, sa autentičnim motivima iz tog istorijskog konteksta, da bi izgledom i sadržajem spomenik bio istinski ukras Trebinja.

Predsjednik Udruženja Dražen Čučković kaže da će spomenikom Trebinjci barem simbolično ispraviti istorijsku nepravdu u kojoj su njihovi sugrađani dva puta ubijani i to prvi put fizički, a potom, pod pritiskom ideoloških zabrana i osudom na zaborav.

- Svi ti ubijeni u matičnim su knjigama rođenih, ali su njihova imena izbrisana iz knjiga mrtvih. Oni nikad i nigdje nisu spomenuti kao žrtve rata. Svi naši sugrađani koji baštine tradicije Jugoslovenske vojske u otadžbini, koji žale za svojim ubijenima i nestalima, svi čije su porodice zbog nakaradne ideologije pretrpjele različite nevolje i torture konačno će imati mjesto gdje će moći da zapale svijeću - kazao je Čučković.

Pristigle prijave razmatraće komisija, u kojoj su, uz predstavnike udruženja, grada Trebinja i Eparhije i stručnjaci sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

 

Udruženje

Udruženje boraca Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca obnovilo je prošle godine rad izbornom sjednicom Skupštine. Članove je ujedinila želja da žrtvama, svojim najbližima i sugrađanima povrate decenijama uskraćivano dostojanstvo, poštovanje i spomen.

Glas Srpske