7 razloga zašto bi trebalo jesti sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su jedna od onih zdravih namirnica, koju je poželjno što češće koristiti u ishrani. Ona je dragocjen izvor minerala i vitamina, zbog čega ima mnogih prednosti blagodeti za opšte zdravlje.

Za sjemenke bundeve stručnjaci kažu da su odlična grickalica za regulaciju šećera u krvi, jačaju imunitet, sprečavaju upalne procese, štite srce...

1. Visokokalorična namirnica

Sjeme bundeve zove se i golica i energetski je visoko kalorična namirnica, jer 100 grama sadrži oko 545 kalorija, 30 grama proteina, 12 grama ugljenih hidrata i šest grama vlakana. Ove sjemenke imaju 20 puta veću kalorijsku vrijednost od ploda, sadrže više masti, bjelančevina i ugljenih hidrata.

Bundeva je vijekovima bila hrana američkih Indijanaca, a u Evropu je stigla u 16. vijeku i brzo počela da se primjenjuje u narodnoj medicini.

2. Pune su mineral

Sirovo sjeme bundeve odličan je izvor magnezijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra. Magnezijum pomaže u poboljšanju raspoloženja, omogućava bolji san, a mangan je bitan za proizvodnju kolagena, jačanje kože i kostiju.

Gvožđe i bakar učestvuju u proizvodnji energije, jer gvožđe transportuje kiseonik do naših ćelija. Cink osnažuje imunitet, čini kožu elastičnom, a čuva i vid. Samo jedna porcija sjemena bundeve može obezbijediti 14 do 42 odsto dnevnih esencijalnih hranljivih materija.

3. Bogate su antioksidansima

Sjemenke bundeve nisu samo bogate mineralima, već i antioksidansima koji čuvaju zdravlje naših ćelija, a obiluju i vitaminom E. Osim što smanjuju upale, štite i od preranog starenja i hroničnih bolesti.

4. Obiluju dobrim mastima

Sjemenke bundeve pune su korisnih masti i jedan su od najboljih izvora biljnih alfa-linolenskih kiselina (ALA) omega-3 masnih kiselina. ALA kiseline, kako se, smatra, štite od srčanih oboljenja, smanjuju rizik od začepljenja arterija i sprečavaju upale.

5. Regulišu šećer u krvi

Osim što imaju malo ugljenih hidrata, a mnogo biljnih proteina, istraživanja pokazuju da sjemenke bundeve štite od pojave dijabetesa tipa 2.

Smatra se da sjemenke smanjuju moguće komplikacije usljed dijabetesa tipa 2, regulišu insulin i štite organe od posljedica dijabetesa. Odličan su dodatak redovnoj terapiji.

6. Jačaju imunitet

Sjemenke bundeve poboljšavaju imunološki sistem. Osim cinka i gvožđa, koji su esencijalni za dobar imunitet, golica ima i antigljivična i antivirusna svojstva.

7. Ubrzavaju rast kose

Bundevino ulje dobijeno iz sjemenki se koristi i kao eliksir za bolji rast kose. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu "Avicenna Journal of Phytomedicine", masne kiseline, vitamin E i fitoestrogeni iz ulja bundeve mogu da pospješe i ubrzaju rast kose.

(Telegraf.rs)