Na teritoriji istočne Hercegovine narednih dana biće realizovana posljednja faza terenskih arheoloških istraživanja - rekognosciranja, u okiviru projekta "Eurofarm", koji Muzej Republike Srpske obavlja u saradnji sa Arheološkim institutom Univerzitetskog koledža Londona.
Banjaluka - Muzej Republike Srpske - arheološka istraživanja - Foto: RTRS
Koordinator projekta za Republiku Srpsku Ivana Pandžić izrazila je nadu da će ovogodišnja terenska kampanja obezbijediti mnogo novih informacija i podataka o životu tokom mlađeg kamenog doba na području Republike Srpske i BiH.
"Iako imamo još dosta posla pred sobom i barem još dvije godine rada na svim sakupljenim podacima, bila nam je velika čast i zadovoljstvo što nam se ukazalo povjerenje te smo bili učesnici `Eurofarm` projekta u potpunosti finansiranog od Evropskog istraživačkog savjeta", rekla je Pandžićeva.
Arheološki podaci na području Trebinja, posebno iz perioda neolita, slabo su poznati, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.
Koncepcija rada na terenu biće bazirana na obilasku ranije poznatih lokaliteta da bi se evidentiralo njihovo trenutno stanje, biće procijenjeno stanje očuvanja arheoloških depozita, zatim prikupljeni materijali kulture sa površine, ukoliko ona postoji, te pregledani prirodni stratigrafski profili.
Planirano je i ispitivanje neposredne okoline svakog lokaliteta i njeno rekognosciranje, te utvrđivanje drugih do sada neregistrovanih pećina ili skloništa u potkapinama i/ili staništa na otvorenom, kao i bilo kojih drugih pokazatelja prošlosti ljudskog naseljavanja ovog područja.
Svi arheološki lokaliteti biće dokumentovani uz pomoć standardnih procedura, a materijal će biti opran i adekvatno spakovan prije njegovog deponovanja u Muzeju Hercegovine u Trebinju.
Izvor: SRNA