Komarci - Foto: RTRS
Informacija da su se u Beogradu pojavili komarci koji nose virus Zapadnog Nila, nije obradovala stanovnike srpske prestonice, koji su svakako već umorni od borbe i mjera koje im je donijela korona.

Ono što je dobra vijest jeste da za sada nema zaraženih građana, i da se planiraju masovnija zaprašivanja komaraca, ali stručnjaci pozivaju na oprez, iako je riječ o virusu koji nije previše opasan.

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila pronađeni su na teritoriji Beograda, u nekoliko opština. Iako virus nije previše opasan i u prethodnih desetak godina zabilježeno je tek oko hiljadu slučajeva zaraženih građana, nadležne službu planiraju da pojačaju zaprašivanje

- Pratimo situaciju na terenu. Radi se monitoring i larvi i odraslih komaraca i njihova suzbijanja. U ovom periodu nestaju riječni, a sve više se pojavljuju tzv. kućni komarci koji će nam predstavljati problem i koji prenose virus Zapadnog Nila - kaže dr. Olivera Vukićević Radić, iz Sektora ekologije i unapređenja životne sredine.

Stručnjaci za ovakvu vrstu virusa ističu da nema mjesta nikakvoj panici, da je pojava ovih komaraca normalna stvar u ovo doba godine.

- Nema potrebe izbjegavati određene dijelove grada i nema potrebe praviti bilo kakvu paniku. Virus je tu, ali to ništa nije alarmantno. Gradske službe drže komarce na broju koji je poželjan. Virus cirkuliše svuda, ne samo Beogradom već teritorijom Srbije. Virus Zapadnog Nila kod velikog broja ljudi protiče bez jednog simptoma u 80 posto slučajeva i samo kod 20 odsto mogu da se pojave blagi simptomi u vidu temperature, umora, zamora, osipa. Tek u manje od jedan odsto mogu da se pojave ozbiljni simptomi bolesti poput meningitisa i encefalitisa i to su stanja koja zahtijevaju hospitalizaciju - istakla je Milica Rajković, rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja.

Svi tretmani protiv komaraca moraju da prođu sa minimalnim uticajem na životnu sredinu, a uništavanje komaraca najefikasnije je sa zemlje i to posebno važi za kućne komarce

- Kućni komarci, pre svega, prenose virus Zapadnog Nila. Kućni se zovu zato što su oni uglavnom u zatvorenim prostorima. Ima više vrsta, hrane se u zatvorenim prostorima i na otvorenim prostorima oko naselja 200-400 metara, tako da suzbijanje sa zemlje i te kako ima smisla, pogotovo u njihovoj aktivnosti, od sumraka u 20 sati pa nadalje - rekao je dr Željko Tomanović, dekan Biološkog fakulteta u Beorgadu.

Prilog pogledajte u videu: