Dječaku Lavu (11) staklo sa ulaznih vrata presjeklo je arteriju na ruci, a u pomoć mu je pritekao slavni glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić.


Naime, Lav i njegov brat blizanac Vanja krenuli su u školu iz doma u Ulici Svetozara Marković. Dječak je ostao da zaključa vrata kada se posjekao toliko da krv nije mogla da se zaustavi.
Razbijeni i crveni komadi stakla spali su sa starih ulaznih vrata koja dijele dvorišnu zgradu od glavne i Lavu su probili ruku. Vanja mu je odmah pritisao ruku iznad rane i poveo ga u obližnji kafić da potraži pomoć. U nevolji za koju njihove godine nisu bile spremne stigla je još jedna pomoć - ispred dječaka se našla najpre njihova bivša učiteljica Jelena Nikolić.
"Čula sam dečiji vrisak, okrenula se i videla svoje starije đake - Vanju, prekrivenog krvlju, i Lava, koga neka žena hvata za ruku, a iz rane sve šiklja. Uneli smo Lava u kafić, a ženi koja se predstavila kao doktorka dala sam svoj šal da ga njime podveže ispod ramena. Rekla mi je da mu ne dozvolim da zaspi. Dete me je slušalo, reagovalo na moj glas. Užasno mnogo krvi je prskalo na sve strane", kaže učiteljica Jelena.
Već je prošlo 15 minuta, a Hitna nije uspjevala da se probije do kafića u kome se drama odvijala.
"Izašla sam ispred kafića gde je Vanja plakao. Rekao mi je da će mu brat umreti. Okrenula sam se i videla da na vratima kafića stoje glumci Dragan Bjelogrlić i Gordan Kičić. Istog trena izašla je i doktorka sa Lavom i rekla da više nema vremena", priča Jelena.
Pitanje na čiju odgovornost će se voziti dijete u bolnicu više nije imalo smisla postavljati.
- Dragan je rekao: "Meni ne pada na pamet da čekam Hitnu pomoć, mi dete gubimo."
U automobil su ušli Lav, ljekarka, neka žena i on - kaže Jelena sa kojom je tada ostao Kičić i pokušavao da utješi Vanju.
Majka Vesna, potpuno izbezumljena, već je bila kod Cvetnog trga kada su se glumčeva kola zaustavila ispred nje.
"Videla sam moje dete, čiju je umotanu i crvenu ruku neka nepoznata žena držala u vazduhu, stiskajući je svom snagom. Lav je polako padao u neku vrstu delirijuma. Bjelogrlić nas je vozio u Tiršovu, nas nepoznate ljude, a mi nismo bili njegova muka. Kada smo tamo stigli, izleteo je iz auta, upao na šalter i rekao: Morate odmah ovo dete da pogledate. Pogledom mi je poručio: Ja ne znam kako više da pomognem, recite mi kako još da vam pomognem" - priča Vesna.
Osoblje u Tiršovoj je brzo reagovalo.
"Lav je odmah bio u sali. Rasekao je arteriju od lakta do šake leve ruke, sve do kosti. Već mu je pomodrela ruka. Lekar nam je rekao da je samo još 5 minuta proteklo, on ne bi preživeo. Izgubio je previše krvi", kaže Vesna.
Kako su ljekari rekli roditeljima, rana je sanirana i oni vjeruju da će mladi organizam uspjeti da se oporavi.
Pred pomenutom scenom, mnogi bi ostali sleđeni od straha, dok je Bjela odmah riješio da pomogne, pričale su komšije. Međutim, skromni glumac samo je kratko prokomentarisao:
"Reći ću samo da se to dogodilo. Smatram da bi svako normalan postupio na isti način", rekao je Bjelogrlić.
Nezavisne novine