Funkcioner Bošnjačke stranke u Crnoj Gori Sead Šahman kaže da su lideri opozicije ponudili toj partiji da bude dio vlasti.

Međutim, on je rekao da Bošnjačka stranka nije spremna „na takvu vrstu trulih kompromisa“.

Šahman je za bosanski portal Radio Sarajevo rekao da je razlog to što je „prosrpski dio opozicije“ otvoreno zastupao politike protiv NATO i zalagao se za saradnju sa srpskim vlastima i Rusijom.

„Mi ostajemo privrženi vrednostima NATO i Evropske unije“, poručio je Šahman.

On smatra da bi, ukoliko na vlast dođe prosrpska opozicija, Crna Gora krenula nekim drugim putem.

„Crna Gora je članica NATO-a. To je građanima ulivalo sigurnost, imamo i porast investicija usljed toga. Ukoliko određene političke strukture koje su trenutno opozicija dođu na vlast, siguran sam da se takav kurs ne bi zadržao. Oni propagiraju anti-NATO Crnu Goru, blisku saradnju sa srpskim vlastima, Ruskom Federacijom“, tvrdi Šahman, prenosi B92.

Kako ocjenjujenjuje, ključ je u rukama koalicije „Crno na bijelo“, koja ima četiri mandata.

„Ona bi mogla da odredi dalju sudbinu i spoljnjopolitički kurs Crne Gore“, poručuje Šahman.

Slabiji rezultat Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića na izborima u Crnoj Gori Šahman vidi kao posljedicu onoga što se dešavalo u posljednjih pola godine.

„Uzrok tome vidimo u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, koji je donijet krajem 2019. Nakon toga su krenule masovne litije i molebani u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC)“, rekao je Šahman.

On je ocijenio da je Bošnjačka stranka napravila dobar rezultat i da je povećala svoje glasačko tijelo.

Na pitanje je li moguće da bude formirana tzv. ekspertska vlada, za šta se zalaže lider koalicije „Crno na bijelo“ Dritan Abazović, Šahman navodi da će se vidjeti kolika je snaga te koalicije da to izdejstvuje sa četiri mandata u parlamentu.

„Ako se Abazović opredijeli za tu varijantu, moraće da traži podršku Demokratskog fronta i koalicije Mir je naša nacija. Nisam siguran da bi oni, s druge strane, žrtvovali svojih 27 mandata, a da ne budu njihovi politički predstavnici u toj vladi. Pregovori će biti dugi i mučni. Posebno zbog situacije sa KOVID-om, slabijom turističkom sezonom i ekonomskim poslljedicama pandemije koje se osećaju i u Crnoj Gori“, rekao je Šahman.

Šahman je apelovao na predstavnike Evropske unije, odnosno međunarodne zajednice, da budu posrednici u ovoj situaciji u Crnoj Gori i da pomognu u rješavanju, kako tvrdi, političkih problema „kojih će biti“.