Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija i direktor Uprave carina Crne Gore Vladimir Bulajić ozvaničili su danas početak rekonstrkucije graničnog prelaza Zupci-Sitnica koji će biti osposobljen za integrisani granični prelaz i za odvijanje robnog saobraćaja za šta je izdvojeno 2,4 miliona KM.

Ozvaničenju početka projekta prisustvovali su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, načelnik opštine Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednik opštine Herceg Novi Mirko Mustur.

Integrisani granični prelaz BiH sa Crnom Gorom na Zupcima izuzetno je važan za dva susjedna grada Trebinje i Herceg Novi, posebno radi smanjenja gužvi tokom ljeta, rečeno je na današnjem sastanku trebinjskog gradonačelnika Mirka Ćurića sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoranom Tegeltijom.

“Završetak radova na tom prelazu očekuje se za oko šest mjeseci”, rekao je Ćurić novinarima nakon sastanka u trebinjskoj Gradskoj upravi.

Ćurić je napomenuo da je grad Trebinje u prethodnom periodu zajedno sa Herceg Novim poslao inicijativu nadležnim organima za izgradnju tog prelaza.

On je istakao da je cilj da se u narednom periodu vidi kako još da se smanje gužve koliko je moguće i na ostalim prelazima u blizini Trebinja, pošto taj grad godišnje posjećuju turisti iz više od 90 zemalja.

Tegeltija je rekao da očekuje da će radovi na graničnom prelazu na Zupcima biti završeni do septembra i da će za šest mjeseci zajedničke službe BiH i Crne Gore biti na jednom mjestu na tom prelazu, kako bi se ubrzao protok ljudi.

On je naglasio da su radovi na tom prelazu izraz dobrosusjedskih odnosa BiH i Crne Gore.

Tegeltija je istakao da će se nakon završetka radova vidjeti da li će biti interesa Crne Gore da se otvori i robni promet na tom prelazu.

On je naveo da se radi i projektna dokumentacija za rekonstrukciju zajedničke lokacije na graničnom prelazu Klobuk kod Trebinja, na kome se odvija i drumski i putnički međunarodni saobraćaj.

“Sa gradonačelnikom Ćurićem smo razgovarali kako da život ljudima u Trebinju i poslovnoj zajednici učinimo lakšim kada su u pitanju carinske službe, ali i poreski organi jer znamo važnost brzog protoka ljudi kada je Trebinje u pitanju”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da su ragovarali i o organizaciji saobraćaja na graničnom prelazu Ivanica, koji je na teritoriji opštine Ravno, ali je važan za stanovnike Trebinja, kako bi bar tokom ljeta omogućili da se obavlja jedna kontrola na granici da bi se spriječile gužve, odnosno da kontrole vrše samo policijski i carinski službenici zemlje u koju ulaze putnici i roba, a da na izlazu ne bude kontrole.