Vitamin D (Foto: Shutterstock) -
Naučno istraživanje pokazuje da su osobe koje imaju manjak De-vitamina za čak 54 odsto podložnije zarazi od virusa korona.

Studija univerziteta Bost, objavljena u naučnom časopisu "PLUS van", pokazuje da su pacijenti u dobi od 40 godina ili više, koji su imali dovoljan nivo De-vitamina u tijelu, imali za 51 odsto manji rizik od smrti od Kovida - 19.

De-vitamin je postao jedna od najčešćih zdravstvenih i nutricionističkih tema, s obzirom na pandemiju novog virusa, koja globalno hara još od ranog proljeća.

Iako je potrebno još naučnih studija prije nego bude donesen konačan zaključak, ono što je poznato o De-vitaminu jeste da je dobar za imunitet, a to je posebno važno u vrijeme pandemije i strogih epidemioloških mjera i zatvaranja.

Većina ljudi De-vitamin povezuje sa suncem i nazivaju ga "sunčanim vitaminom".

De-vitamin poznat je po svažnoj ulozi u zglobovima i zdravlju mišića. Najveći izvor De-vitamina za čovjeka je sunčevo svjetlo - 90 odsto.

Nedostatak De-vitamina može dovesti do pada gustoće kostiju, što pak može dovesti do osteoporoze i lomova.

U rijetkim slučajevima nedostatak De-vitamina može dovesti i do deformacija kostiju, odnosno osteomalacije.

Isto tako, studije su pokazale da je De-vitamin koristan u održavanju tjelesne težine. Pomaže i u održavanju zdravog raspoloženja.

De-vitamin dobija se konzumiranjem masnije ribe i morske hrane, konzumiranjem gljiva, uključivanjem žumanca jaja u prehranu, uzimanjem mlijeka, soka od narandže i pahuljica od žitarica, konzumiranjem crvenog mesa, te provođenjem više vremena na otvorenom, odnosno na suncu, koje je najbolji izvor tog vitamina.