Dubravka Đedović (Foto: Tanjug/Rade Prelić) -
Ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović čestitala je prestojeći Dan Republike Srpske svim građanima i rukovodstvu Republike Srpske, te istakla da su Srbija i Srpska prirodno upućene jedna na drugu i da je uvjerena da će zajedno napraviti snažne projekte u oblasti energetike.

- Isti smo narod, iako živimo u dvije države - izjavila je Đedovićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, energetska kriza dala je dodatni podsticaj Srbiji i Srpskoj da još tješnje sarađuju u energetici, jer su vrlo komplementarne po bogatstvu resursima i po karakteristikama privreda.

Đedovićeva je rekla da je sigurna da će i naredna godina biti u znaku zajedničkih napora ne samo da se Srbija i Srpska bolje izbore sa izazovima krize, već i da rade na sigurnijoj energetskoj budućnosti.

Ona je podsjetila da je najvažniji zajednički projekat - izgradnja Hidroelektrane "Buk Bijela" koji su zajedno započele "Elektroprivreda Srbije" i "Elektroprivreda Republike Srpske".

Đedovićeva je dodala da je taj projekat pokrenut sa ciljem da Srbija i Srpska povećaju proizvodne kapacitete i sigurnost snabdijevanja s obje strane Drine, korišćenjem potencijala obnovljivih izvora energije.

- Nadam se da ćemo, između ostalog, na primjeru ovog projekta, uprkos svim izazovima, moći da pokažemo da možemo zajednički realizovati velike projekte, jer su novi energetski kapaciteti i saradnja, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije itekako potrebni cijelom regionu - naglasila je Đedovićeva.

Ona je istakla da iz njenog ministarstva razgovaraju sa kolegama iz Vlade Republike Srpske i o realizaciji važnih projekta u vezi sa gasifikacijom.

- Srbija i Srpska dele snažnu rijeku Drinu, ali i snažne prijateljske odnose i uverena sam da ćemo zajedno napraviti i snažne projekte u oblasti energetike, u ovom presudnom trenutku za energetske sisteme zemalja u našem regionu - rekla je Đedovićeva.

Republika Srpska će 9. januara proslaviti Dan Republike i 31 godina postojanja.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.