Milorad  Dodik - Foto: RTRS
O stanju u Ukrajini najbolje je da BiH ostane neutralna, izjavio je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik i naglasio da stav druga dva člana, Željka Komšića i Šefika Džaferovića i osuđivanje Rusije, nije zvanični stav BiH.

Dodik je istakao da je situacija na Balkanu kompleksna, jer je međunarodni intervencionizam u posljednjih 20 godina stvorio neodrživo stanje u BiH.

Dodik kaže da je u najmanju ruku neozbiljno to što zapadne zemlje osuđuju Rusiju da krši međunarodno pravo imajući u vidu da to rade posljednjih 20 godina u BiH, gdje su stvorile neodrživo stanje, a koje štite svim raspoloživim sredstvima misleći o sopstvenim interesima, a ne konstitutivnim narodima u BiH.

Dodik je naveo da su zapadne zemlje kršile međunarodno pravo priznavajući samoproglašeno Kosovo i derogirajući Ustav BiH koji je dio Dejtonskog sporazuma.

- Oni sada nama šalju poruku da mi treba da prihvatimo njihovu ocjenu kako oni štite međunarodno pravo - to je neozbiljno u najmanju ruku. Pozivati se na međunarodno pravo u osudi /predsjednika Rusije Vladimira/ Putina za ovo što je učinio, a činite sve da derogirate međunarodno pravo, da pošaljete NATO avione na Srbiju i Republiku Srpsku bez odluka Savjeta bezbjednosti UN, gdje je rečeno da mora biti odluka, šaljete navodnog visokog predstavnika kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN, a govorite o poštivanju međunarodnog prava - zaista je apsurdno - istakao je Dodik.

On je podsjetio da je u Aneksu 10, kao dijelu međunarodnog akta Dejtonskog sporazuma, precizno navedeno da se visoki predstavnik mora imenovati rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.