Udruzenje.jpg (433 KB)

U Trebinju je sinoć održano prvo donatorsko veče Udruženja oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine sa ciljem prikupljanja pomoći oboljelima od ovih bolesti.

Nada Đurić, predsjednik Udruženja oboljelih od malignih bolesti istočne Hercegovine pod nazivom „Vjera LUČA nada“ kaže da je jedan od razloga da osnuju ovo udruženje loši uslovi na trebinjskom Odjeljenju za onkologiju, ali i da pomognu pacijentima koji ne mogu sami da kupe lijekove.

„Lijekovi su jako skupi, a ne nalaze se na listi Fonda zdravstvenog osiguranja RS. I najvažniji razlog našeg udruživanja je da pokušamo preko institucija da se smanje liste čekanja za onkološke pacijente i da se lista lijekova koje nabavlja FZO RS koriguju sa dostignućima medicine novih lijekova, jer kod nas se još uvijek koristi klasična hemoterapija, dok se u okuženju primjenjuju imunogenetske terapije“, navela je Đurić.

Djuric.jpg (840 KB)

Ona je dodala da su na račun udruženja već uplaćena određena sredstva.

„Pokušaćemo da obezbijedimo što više novčanih sredstava, da bi što više pacijenta dobilo adekvatnu terapiju“, istakla je Đurić.

Mirko Kolak, načelnik Odjeljenja onkologije u Bolnici Trebinje rekao je da je u Hercegovini prisutan trend povećanja broja oboljelih od karcinoma te da je svake godine 25 do 30 pacijenata novooboljelih od karcinoma, više nego prethodne godine.

On je dodao su najčešća oboljenja karcinom dojke, pluća i debelog crijeva i da su uobičajeno stariji pacijenti oboljeli, ali da ima i mlađe populacije.

"U prosjeku imamo oko 200 do 250 novooboljelih pacijenata svake godine. Nažalost, problemi na onkologiji su brojni, jedan od njih za koji se nadam da će se riješiti izgradnjom nove Bolnice je infrastrukturni problem Odjeljenja za onkologiju", naveo je Kolak.

Kolak.jpg (731 KB)

On je rekao da se sada ovo Odjeljenje nalazi u podrumskim prostorijama, gdje nisu adekvatni uslovi za funkcionisanje, navodeći da je drugi veliki problem dostupnost terapije i dijagnostike na Onkologiji.

"Pogotovo su problematične i ograničene količine lijekova koji predstavljaju savremenu terapiju u onkologiji i koja omogućava duži i kvalitetniji život pacijentima", rekao je Kolak.

Kolak navodi da Udruženje ima za cilj da skuplja sredstva za lijekove koji su u ograničenim količinama od države.

Danica Grujičić, ministar zdravlja Srbije kaže da je na Balkanu devedesetih godina vođen nuklearni i hemijski rat te da je to nešto što svi znaju.

"Radilo se i to je dokazano, o jednoj ekološkoj regionalnoj katastrofi, znači nisu samo Srbija, Crna Gora i Republika Srpska bile zagađene nego čitav Balkan i to se sada vidi. Ako pogledate smrtnost od malignih bolesti, ona je najveća na Balkanu. Mađarska, Hrvatska i Srbija se takmiče koja će biti na prvom mestu", rekla je Grujičić.

Grujicic.jpg (701 KB)

Ona je istakla da su Udruženja kao što je ovo, veoma značajna te da je Ministarstvo zdravlja Srbije uspostavilo jako dobar kontakt sa svim Udruženjima zato što tako mogu da dobiju prave informacije o tome šta je potrebno i koji su problemi.

"To su ljudi koji se bore za život i prate sve što je novo. Shvataju da ne mogu svi lekovi delovati kod svih, ali kod onih kod kojih mogu, treba da im budu dostupni", navela je Grujičić.

Udruzenje 1.jpg (892 KB)

Kod Banke poštanska štedionica a.d. Banja Luka, otvoren je i žiro račun za sve koji mogu i žele da pomognu rad novoosnovanog udruženja.

Osnovan je i „Klub prijatelja udruženja“, koji već ima preko 100 članova, a koji će zajedno sa oboljelima pokušati da poboljšaju status i liječenje onkoloških pacijenata.