estrogen (1).jpg

Estrogen nas oblikuje spolja i iznutra

Nijednoj ženi nema potrebe posebno govoriti o tome koliko hormoni utiču na njeno bivstvovanje. I to ne samo na neke prelomne trenutke, već na svakodnevni kvalitet života. Gotovo sve smo iskusile makar jednom hormonski rolerkoster. To divljanje i buktanje hormona sretnicama se desi tek u trudnoći, dok one manje sretnije kubure sa njima tokom svakog mjeseca. One manje sretne imaju problema na dnevnom nivou.

Dva su hormona krucijalno važna za život svake ženske osobe. To su estrogen i progesteron. Oba se luče u polnim ćelijama i važni su za reproduktivno zdravlje. Posebno estrogen. On ponajviše utiče na psihu, zdravlje, ali i na druge stvari, kao što je fizički izgled. Veoma je važan i za muškarce, ali mnogo češće žene imaju problema sa lučenjem i funkcijom ovog hormona u organizmu.

Pored polnog, tu je i zdravlje čitavog organizma. Nerijetko je i ljepota uključena u igru. Zato je važno pratiti funkcionisanje estrogena u svim fazama života.

Estrogen i ljepota

Posljedice estrogena uočljivije su nego što smo u prvi mah mislili. Njegov disbalans očitava se na koži lica i tijela, kao i na kosi. Ujedno, to su ponekad i najvažniji signali da nešto tamo unutra nije kako treba.

Kada estradiol, estriol i estron (tri glavne vrste estrogena) budu u manjku ili višku u tijelu, dešavaju se brojni problemi. Evo nekih od njih.

Suha koža

Nedostatak estrogena u organizmu očitava se tako što koža biva suha i zategnuta. Fluktuacija hormona, naročito u tinejdžerskom dobu, od izuzetnog je značaja i zato tinejdžeri kubure sa bubuljicama.

Ako ima previše muških hormona, koža se masti i biva aknozna. To se dešava i kada je razina hormona čas mala, čas visoka. Ako je standardno estrogen povišeniji, koža je čista i čak blistava. Nedostatak estrogena utiče na to da koža bude suha i nekako zategnuta.

Ponekad se dešavaju i iritacije koje uzrokuju svrab i crvenilo, ali je najčešći slučaj zatezanja i neprijatnosti, koji se javlja koliko god mi mazali kožu hidrantnim kremama. Tada bi trebalo posebno iskontrolisati ovaj hormon i unijeti ga, ako je u nedostatku. Koža će tako i bez kozmetike, ishrane i hidriranje, biti mekša i nježnija na dodir. Naravno, njega kože spolja se u ovakvim situacijama podrazumijeva.

Problemi sa celulitom

Nije rijetkost da hormonalni disbalans veoma utiče na izgled tijela. Nekada i nije lako povezati da problemi koje stvara celulit na nogama takođe potiču od neravnoteže hormona, najprije hormona estrogena. Naime, abnormalno velike količine ovog hormona utiču na oticanje tijela. Tu prije svega mislimo za vezivanje vode, koje čini da djelujemo podbuhlo. Sa vodom vezuju se i soli.

Takođe nije rijetko da se uslijed disbalansa hormona nagomilavaju masne naslage. Poznato je da i mršave osobe mogu imati celulit na butinama i zadnjici. Ipak, kod gojaznih je ova pojava mnogo izraženija i češća.

Iako i kilaža utiče na celulit, od izuzetnog je značaja da se prilikom uklanjanja celulita ima u vidu i disbalans hormona, kako bi se pristupilo pravoj terapiji, odnosno, pravom načinu otklanjanja. Takođe, ako se ne otkrije uzrok hormona i na njemu ne poradi, sva je prilika da neće biti ni uspješnog otklanjanja celulita.

Udruženim snagama, iznutra i spolja, veoma se utiče na uspješno rješavanje naslaga celulita na nogama.

problemi sa celulitom (1).jpg

Opadanje kose

Kada je u pitanju ljepota, jedna od važnijih stvari koje se tiču količine estrogena u tijelu, jeste i to da on može izazvati opadanje kose. Mnoge studije pokazuju da opadanje kose, naročito kod žena, i te kako ima veze sa neuravnoteženim hormonima u dužem vremenskom periodu, odnosno sa manjkom estrogena.

Najčešće se dešava da se problem primjeti sa određenim zakašnjenjem. Naime, tek kada opadanje kose upadne u fazu koja je vrlo ozbiljna, onda dolazi do zapitanosti šta se to uopšte dešava. Na pregledima često ne možemo dijagnostikovati odmah o kakvom problemu se radi. Tek malo detaljniji pregledi utvrdiće disbalans hormona.

Suha i beživotna kosa takođe može biti posljedica hormonske reakcije. Ne mora uvijek to biti gubitak kose. Sama činjenica da kosu nikako ne možemo da oporavimo je dovoljna da prekontrolišemo hormone. Bilo koje od ova dva stanja može velikom brzinom biti sređeno ako se ispostavi da su hormoni u pitanju. Prije svega hormonska terapija i balans, a onda spoljni faktori za oporavak kose.

Estrogen i zdravlje

Kao što smo već pomenuli, mnogi aspekti zdravlja uključeni su u odnos estrogena i tijela. Ipak, najviše toga odnosi se na reproduktivno, ali i psihičko zdravlje žene. Ne možemo a da ne primjetimo da je zdravlje u direktnoj vezi sa izgledom. Zato, ako hormoni narušavaju zdravlje, bez dileme će kvalitet čitavog života, pa i izgled, biti narušeni.

Estrogen i menstrualni ciklus

Tokom redovnog ciklusa žene, estrogen se različito luči u različitim fazama. U prvom delu ciklusa, estrogena je više i on je zadužen za ženino dobro raspoloženje, kao i manje bolova. Ipak, kako vrijeme odmiče, u drugom dijelu ciklusa, količina estrogena u tijelu je manja i to dovodi do razdražljivosti i bolova.

Naime, i takozvani PMS u vezi je sa nivoom estrogena u tijelu, a o psihičkim stanjima nešto kasnije. Takođe se ispostavlja da manjak estrogena može dovesti do neplodnosti žene, ali i do oređenih karcinoma, kao što je problem sa jajnicima. Kardiovaskularni problemi i osteoporoza su rizici ukoliko žena kuburi sa nedostatkom ovog hormona.

Estrogen i kiretaža

Proces zvani kiretaža se u svakodnevnoj komunikaciji vezuje za abortus. To i jeste jedan od načina prekidanja trudnoće, ali kiretaža ne mora samo imati veze sa time. Ona znači i struganje tkiva iz unutrašnjosti materice. Može se raditi kada postoji neko neidentifikovano krvarenje koje ne prestaje u dužem periodu.

Estrogen sa ovim ima veze u smislu dijagnostičke kiretaže. Kada menstrualno krvarenje traje mnogo duže od uobičajenog, onda se pretpostavlja da postoje određena zadebljanja u materici uzrokovana disbalansom hormona.

Tada se radi kiretaža radi uzimanja uzorka iz materice, kako bi se provjerila situacija sa hormonima ta koje se smatra da su uzrok ovoj pojavi. Nakon toga se propisuje odgovarajuća terapija i stvari se rješavaju.

Postporođajna depresija

Mogli bismo reći i depresija uopšte, ali se najčešće za hormon estrogen vezuje pojam takozvane postporođajne depresije. Naime, poslije porođaja, dešavaju se velike hormonalne promjene. Jedna od njih je i stalna promjena nivoa estrogena. Neke studije pokazale su da žene koje su se javile na pregled uslijed depresivnog stanja poslije porođaja imaju nagle skokove i nagli pad nivoa estrogena.

U ovom slučaju se preporučuju antidepresivi i obavezna psihoterapija. Naravno, ovo može i te kako uticati na izgled, iako se radi o psihičkoj tegobi. Uslijed depresije česta su stanja kao što je neuzimanje hrane u dužem vremenskom periodu ili opsesivno prejedanje. Takođe se javlja i problem sa psihoaktivnim supstancama i alkoholom, što je još jedan od mogućih uzroka zdravstvenih problema.

Načini za balans estrogena

Kada se sve sabere, jasno je da se o hormonima treba voditi računa jer mogu veoma narušiti kvalitet života. Da do toga ne dođe, potrebno je da imate redovnu i uravnoteženu ishranu, bogatu vitaminima i omega 3 masnim kiselinama. Takođe je važna i redovna fizička aktivnost, kao i redovan san.

Jedna od stvari koje treba usavršiti je i prevazilaženje stresa, budući da on i te kako utiče na loš odnos hormona u tijelu. Ako dođe do neravnoteže, konsultacija sa ljekarom i odgovarajuća terapija mogu pomoći, plus sve prethodno navedeno.