Facebook je pokrenuo program u okviru kojeg prikuplja privatne podatke od plaćenih dobrovoljaca, a proces traje već tri godine. Ciljna grupa obuhvata korisnike od 13 do 25 godina, koji su u zamenu za podatke dobijali po 20 dolara mesečno, a od njih se očekivalo samo da na svoje uređaje instaliraju aplikaciju Facebook Research.




Kompanija je podatke koristila za predviđanje buduće konkurencije, da bi potom te servise kupovale, te ih integrisala u sopstvenu platformu. Aplikacija za nadgledanje telefona uklonjena je iz online prodavnica tek sredinom 2018 godine, a nakon što se Apple požalio da krši pravila privatnosti. Zahvaljujući njoj kompanija je mogla da čita privatne poruke, mejlove, te da ima uvid u istoriju pretraživanja.


Ako Apple odluči da Facebook Research krši još neka pravila, mogao bi da aplikaciju blokira i na uređajima na koje je već otpremljena, što bi samo pogoršalo tenziju koja već postoji između dve kompanije. U međuvremenu korisnici su naučili o još jednom načinu na koji Facebook dolazi do ličnih podataka, i to za samo 20 dolara mesečno.




Izvor: Nezavisne novine