Bh. scenarista Feđa Isović, autor megapopularne serije "Lud, zbunjen, normalan", vrijedno radi na novoj humorističkoj seriji "Konak kod Hilmije". Novom pričom koju porede s kultnom serijom "Alo, Alo" Isović nas vraća u Sarajevo za vrijeme Drugog svjetskog rata.


"Nekako ljudi ovu seriju često porede s 'Alo, alo', a meni se čini da je preciznija poveznica s 'Valterom'. Jedina veza s 'Alo, alo' je to što se radnja dešava u istoj epohi. Puno više je tu elemenata parodije na domaće partizanske filmove. U drugu ruku, u dramaturškom konceptu bi ova serija najpreciznije mogla da se poredi s 'Faličnim pansionom' Johna Cleesea", rekao je Isović.
Govoreći o okolnostima u kojima je nastajao scenarij za ovu seriju Isović u razgovoru za Klix.ba kaže kako je riječ o priči koju više od deset godina ima u glavi.
"Sve to vrijeme ja sam pomalo razrađivao karaktere, dramaturgiju i sve ono potrebno da se pokrene jedan ovakav projekt. Upravo zbog toga je, kada sam počeo da pišem, sve išlo nekako glatko i brzo", rekao je.
Serija ima 24 epizode, a Isović nam kaže kako se radeći na scenariju konstantno smijao.
"Sve te situacije s Nijemcima, četnicima, ustašama, partizanima, Italijanima, ne znam više koga tu nema, čini mi se da su veoma duhovite. Sa velikim uzbuđenjem čekam reakciju publike", rekao je.
S obzirom na to da je riječ o cijeloj jednoj epohi činjenica je da je riječ o veoma zahtjevnom projektu. Isović ističe da je zagrebao svijet koji nije ranije poznavao te kako je veoma interesantno vidjeti kako oživi jedan čitav svijet prošlosti.
Režiju potpisuje njegov dugogodišnji kolega i prijatelj Elmir Jukić, a produkciju Fist. Emir Hadžihafizbegović, Tarik Filipović, Milena Vasić, Almir Kurt, Adriana Bajtal, Igor Skvarica, Marija Pikić, Bojan Perić i Darko Tomović dio su ekipe koju ćemo uskoro gledati u ovoj seriji.
"Podjela je uvijek dug i vrlo zahtjevan posao, a pri tome znate da uspjeh čitave serije bukvalno zavisi od toga koga ćete i za koju ulogu odabrati. Juka, Davor i ja smo mjesecima razrađivali ovu podjelu i sada sam potpuno uvjeren da imamo najbolja rješenja koja nam region može ponuditi", rekao je.
Snimanjem, koje u naselju Hrasnica traje skoro dvije sedmice, Isović je veoma zadovoljan i ističe da su u raznim produkcijskim segmentima podigli letvicu kvaliteta.
"Mislim tu na kostim, scenografiju i, u prvom redu, fotografiju. Sve unutar kadra izgleda tako da biste najprije pomislili kako je riječ o nekom holivudskom proizvodu. Što se tiče atmosfere na setu, to je već stara i uigrana ekipa u kojoj svako svakog zna u dušu. Od projekta do projekta, glumci se mijenjaju, a mi iza kamere smo uglavnom isti. Divno je sarađivati sa svim tim ljudima. Fist je najozbiljnija produkcija u regionu, tu nemam nikakve dileme", rekao je.
Priznaje da je teško nadmašiti uspjeh koji su postigli serijom "Lud, zbunjen, normalan", ali ističe kako svi u produkcijskoj kući FIST vjeruju u ovaj projekt.
"LZN je nadmašio sva naša očekivanja i ne treba nove serije porediti s tim uspjehom. Na kraju će samo publika dati mjerodavan sud. Vidjet ćemo", rekao je.
Dodaje kako ne zna šta je presudno za uspjeh određene serije.
"To je odgovor za milion dolara. Znam samo da se puno trudim, puno radim, nekada i po 13 sati dnevno, a onda kada završim scenarij predam ga Fist produkciji i znam da mi je tekst u sigurnim rukama", rekao je.
Na pitanje kako komentariše aktuelno stanje u bh. kinematografiji Isović kaže: "Bh. kinematografija je bolesnik u komi spojen na aparate. To što poneki autor s vremena na vrijeme bljesne i pokupi poneku nagradu ne znači da je bolesnik vitalan. Ozbiljni zahvati su potrebni kako bi se ustrojio sistem u kojem bismo mogli snimati bar četiri filma godišnje što bi, s obzirom na broj stanovnika, bio neki minimum po evropskim standardima".
Isović predvodi i bh. bend Karne, a na kraju razgovora nam kaže kako se ekipa nakon višemjesečne pauze ponovo okupila te kako ovog proljeća spremaju svirku.
"Bit će tu raznog cirkusa", poručio je Isović.
Klix.ba