Migranti - Foto: RTRS
Načelnica Sektora kriminalisticke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Snežana Galić, rekla je da je 2.000 migranata prebačeno iz Hrvatske, dok se iz Republike Srpske prebaci 300 njih sedmično.

Naredba Operativne grupe je juče donesena. Tek danas će zasjedati Štab i donijeti odluke na koji način će biti provođene. Od 2018. godine nalaze se patrole na ulazu u USK. Prema našim procjenama, oko 7.000 migranata nalazi se po ulicama i napuštenim objektima, dok 3.000 migranata je u kampovima. Dakle 10.000 migranata - rekla je Galićeva za N1.

Kako navodi, imaju evidentirane slučajeve gdje je Hrvatska u Unsko-sanski kanton vratila 2.000 migranata u prvih sedam mjeseci ove godine.

- Što se tiče entitetske granice sa Republikom Srpskom, broj migranata koji dolazi sedmično otprilike je 300 migranata. To su granice na Ključu, Bosanska Otoka i Bosanska Krupa. Ali migranti takođe dolaze i iz Sarajeva. O svemu smo obavještavali redovno Ministarstvo bezbjednosti BiH, FUP, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela. U Kanton propuštamo samo ugrožene kategorije porodice sa djecom - navela je ona.

Kaže da moraju raditi i biti na usluzi građanima, te spriječiti sukobe građana i migranata.

- Ali i zaštiti imovinu građana USK. Iscrpljeni su policijski službenici ali nastavljamo raditi. I građani su na izmaku snaga i svjesni smo toga. To pokazuju dešavanja u Velikoj Kladuši. Poručujemo građanima da moraju dobositi odluke hladne glave i pozivamo ih da pomognu policiji da legalnim putem donesemo najbolja rješenja - objasnila je ona.

Kako je navela, trenutno nedostaje 150 službenika Upravi policije USK.

- Kada je u pitanju pomoć ostalih policijskih agencija, ne mogu reći da smo imali neku veći pomoć. Sve na nama, teret je na policiji USK i moramo se boriti sami na svom terenu – navela je Galićeva.