Političari u Hercegovini više vole medijsku pažnju, nego što imaju hrabrosti da prijetnje o kojima, naročito u izbornoj kampanji pišu mediji, prijave policiji.


„Političari se uglavnom obraćaju novinarima, policiji rjeđe, jer krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iziskuje ozbiljnu proceduru. Novinarima kažu da će slučaj prijaviti policiji i na tome se završava, jer nema prijave„ kaže izvor „EuroBlica“ blizak policiji. On navodi da je pre nekoliko godina jedan bilećki političar prijavio pretnju iz znatiželje.
„Kada je policija obavila posao i otkrila ko prijeti, rekao nam je da se ne osjeća ugroženo, jer ima bezbijednosne kamere na kući, nego da je želeo saznati ko je osoba koja je njemu prijetila“ navodi naš izvor.
Jedini političar koji je lani prijavio pretnju je bivši gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji je policiji prijavio prijeteću elektronsku poštu stiglu na zvaničnu mejl adresu gradske uprave.
Obični građani su hrabriji, pa je lani na području Centra javne bezbednosti Trebinje evidentirano 21 krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, a od početka ove godine dva takva djela.
U Hercegovini se najviše prijeti prilikom brakorazvnodnih parnica, podjele imovine i starateljstva oko djece, a još uvek su aktuelne i komšijske pretnje zbog buke ili dvorišta.
Pretnje izgovaraju lično u afektu ili prilikom fizičkog sukoba sa drugom osobama.
Manje pretnji upućuju sms porukama i telefonskim pozivima, a prijetnje posredstvom društvenih mreža su retke.
U ovom dijelu RS u 2016. godini se prijetilo i policiji, a vlasniku jednog trebinjskog portala upućena je lična pretnja.
Prema policijskim podacima, ove godine prijetnju je dobio jedan poslovođa u Gacku, koji je radniku smanjio platu za pet odsto.
Hercegovci mnogo više prijete od Hercegovki, a lani se jedna žena odvažila da zaprijeti suprugu.
U CJB Trebinje navode da se do sada nije događalo da se prijavljene prijetnje i ostvare, te da se, obično, nakon nekog nemilog događaja žrtva „prisjeti“ da joj je neko ranije upućivao prijetnje.
„Prilikom istraga imamo situacije da oštećeni navede da mu je nekad prijećeno. Rijetko se izjašnjava o motivima zbog kojih se prijeti, a čest odgovor onih koji prijavljuju ova krivična dijela je da im je prijećeno sa nepoznatog broja“, kaže Đorđe Avdalović, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet u CJB Trebinju.
On navodi da su za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti predviđene novčane i zatvorske kazne od jedne do tri godine.
„Ovo krivično djelo se kvalifikuje kada neko ugrozi sigurnost osobe prijetnjom da će njega ili njemu blisku osobu lišiti života, slobode, oteti, podmetnuti požar, ekploziju, ili učiniti neku drugu opasnu radnju. Veća kazna je predviđena ako se prijetnje upućuju službenom licu zbog obavljanja funkcije, prijeti više osoba ili krivično djelo počini grupa ili zločinačka organizacije – objašnjava Avdalović.

Statistika
Od početka 2016. godine otkriveno je 19 izvršilaca krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti u Hercegovini, a 23 osobe su bile žrtve prijetnji. Najviše su pretili Trebinjci, a slijede ih Gačani.
Dubravka Čolović/Blic