Ako vi ili neko u vašem domu patite od cjelogodišnjih ili sezonskih alergija ili astme, simptome možete smanjiti pravilnim čišćenjem kuće kako biste smanjili ili uklonili alergene.

 

 U nastavku vam donosimo sedam savjeta za čišćenje koji vam mogu biti od pomoći u borbi protiv alergije.

Pažljivo odaberite svoj usisivač

Vrsta usisivača koju kupite čini veliku razliku u smanjenju alergena. Odlučite se za HEPA filter usisivač s finim česticama ili koristite dvostruku vrećicu da uhvatite što više čestica. Dobar izbor je i usisivač bez vrećice koji ima zatvorenu stanicu za čišćenje koja automatski prazni kantu za sakupljanje.

Ako je vaš cilj izbjegavanje alergena, razmislite o robotskom sistemu za usisavanje i brisanje koji nudi kontinuirano noćno čišćenje dok niste u prostoriji. Druga opcija koju vrijedi istražiti je usisivač za dezinfekciju alergena na tkaninu koji koristi ultraljubičasto svjetlo da ubije grinje i bakterije, a zatim dvostruki sistem filtracije za uklanjanje 99,9 posto počinitelja s površina tkanine.

Zaštitite se

Odlučite se za maske koje se mogu prati ili za jednokratnu upotrebu. Izbjegavajte rukavice od lateksa, umjesto toga odaberite gumene rukavice obložene pamukom kako biste spriječili iritaciju kože.

Operite krpe i krpe od mikrovlakana

Krpe od mikrovlakana, posebno kada su vlažne, privlače prašinu bolje od pamuka ili papirnih maramica, što ih čini dobrim izborom za čišćenje svih vrsta površina. Međutim, kao rezultat toga, potrebno ih je što prije temeljito oprati u vrućoj vodi. Slično tome, planirajte da operete krpe s zogera nakon svake upotrebe. Potražite alate za brisanje sa odvojivim glavama koje se mogu baciti u mašinu za pranje.

Birajte deterdžente bez boje i mirisa

Za pranje veša birajte deterdžente i druge proizvode za uklanjanje mrlja koji su bez boja i mirisa. Istraživanja su pokazala da je boja često krivac za iritaciju kože. Za čišćenje potražite sredstva za čišćenje bez mirisa i koristite prirodne proizvode poput destiliranog bijelog octa, sode bikarbone i limunovog soka.

Fokusirajte se na krevete i posteljinu

Perite posteljinu, jastučnice i deke najmanje jednom sedmično u vrućoj vodi. Ako ste alergični, nikada nemojte vješati posteljinu napolju da se osuši. Spoljni polen će ući sa čaršavima. Odaberite prekrivače ili jorgane koji se mogu prati i stavite jastuke, dušeke i opruge u navlake otporne na grinje.

Riješite se vlage

Zaustavite i uklonite vlagu, posebno u kupaonicama, domaćim ili komercijalnim sredstvima za čišćenje. Uvijek pažljivo pročitajte upute i nikad ne miješajte različite hemikalije. Steknite naviku da pokrećete ventilator ili otvarate prozor kada se kupate ili tuširate. Nakon svake upotrebe osušite kadu ili tuš kabinu peškirom. Uvijek okačite peškire da se osuše i često perite posteljinu kako biste ograničili rast plijesni.

Izbjegavajte proizvode koji mogu izazvati alergiju

Nažalost, neki proizvodi za čišćenje mogu biti iritirajući i uzrokovati iste simptome kao alergen. Odaberite proizvode za čišćenje koji sadrže najmanje mogućih hemikalija i ograničite izlaganje ovim potencijalno iritantnim hemikalijama: amonijak, D-limonen, formaldehid, natrijum hipohlorit, natrijum lauril sulfat itd, prenopsi Kliks.