Iz kompanije „Svislajon – Industrija alata Trebinje“ /IAT/, koja iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate, zapošljava nove radnike i ugovara milionske poslove, najavljuju ovogodišnju dobit od oko 500.000 KM i nove investicije za mašine.


Na svečanosti povodom obilježavanja krsne slave kompanije – Aranđelovdana, direktor IAT-a Branka Ratković kaže da, zahvaljujući stručnom rukovodnom kadru i zaposlenima, ostvaruju sve planove i da nekadašnjeg giganta trebinjske privrede očekuje svijetla budućnost, nakon svjetske krize koja je zahvatila i metalsku industriju.
Ona je istakla da je IAT ove godine primio 50 novih radnika, kupio dio opreme neohodne za proširenje proizvodnje i uspio da se zadrži na tržištu koje traži visoki kvalitet, brze isporuke i kompletan servis.
Ratkovićeva ističe da su već ugovorili poslove za sljedeću godinu, tako da je za prvi kvartal vrijednost poslova veća od pet miliona KM, a biće primljeni i novi radnici.
„Rijetkost je da u Evropi postoje firme kao što je Industrija alata, koja iza sebe ima tradiciju, kvalitet i budućnost, zavaljujući kadru“, kaže Ratkovićeva.
Ona navodi da su prošle godine ostvarili dobiti od 300.000 KM, dok će ove godine iznositi 500.000 KM.
„Možda će neko reći da to i nije neki uspjeh. Međutim, to je za nas uspjeh s obzirom da smo imali milionske gubitke“, kaže Ratkovićeva.
Ona dodaje da im nijednog momenta nije bila ugrožena likvidnost, da nemaju zaduženja, osim za poreze i doprinose za koje se nada da će da se završe na dobrobit firme i države.
Ratkovićeva napominje da su ove godine imali podršku i lokalne vlasti, što je, kako kaže, dobar znak da je državi stalo da se pokreće proizvodnja i stvara nova vrijednost, što je važno za stabilnost i budućnost.
Na obilježavanju krsne slave prisutni su posebno pozdravili Jovu Radulovića /90/, jednog od osnivača IAT kojem su zahvalili za dugogodišnji požrtvovani rad.
Radulović nije mogao da sakrije emocije, sjećajući se 37 godina rada u ovom gigantu.


„Išao sam na dosta specijalizacija, bio sam poslovođa. Radilo se pošteno i dobro. Želim ovom preduzeću da se nikada ne ugasi. Industrija alata je Trebinje. Ona je preporodila cijeli grad“, kaže Jovo.
Proizvodi ove trebinjske firme mogu se naći na tržištima na skoro svim kontinentima.
Obilježavanju krsne slave, osim članova uprave i sindikata, nekadašnjih rukovodilaca i zaslužnih radnika, te predstavnika poslovnih partnera, prisustvovale su i brojne zvanice iz privrednog i političkog života Trebinja.
Povodom Arnađelovdana, juče je ispred Spomen-obilježja u prostorijama IAT-a služen pomen za 65 radnika fabrike koji su poginuli u proteklom
odbrambeno-otadžbinskom ratu.
SRNA