Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite (foto: Ilustracija) -
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske poziva građane da u narednom periodu, s obzirom na ekstremno visoku temperaturu vazduha, koliko je moguće što manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, posebno u najtoplijem periodu dana od 10.00 do 17.00 časova.

Najavljene vrućine mogle bi uticati na većinu populacije, zbog čega se preporučuje boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti.

Ove preporuke posebno se odnose na trudnice i osobe koje imaju hronična oboljenja, a kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem.

U slučaju pojave težih tegoba, obavezno se treba javiti ljekaru, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prilikom izlaska na otvoreno, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posebno apeluje na roditelje da u ovom periodu zaštite djecu tokom boravka napolju, odnosno da se pridržavaju preporučenih mjera za zaštitu od visokih temperatura, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i na kratko.