Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu predviđa izdvajanje po 0,25 odsto od plate svakog zaposlenog u Republici Srpskoj, ali isključivo na dobrovoljnoj bazi, rekao je danas u Trebinju generalni sekretar Službe predsjednika Srpske Siniša Karan.


Nakon javne rasprave o ovom nacrtu zakona, Karan je istakao da građani jednim zahtjevom mogu da ne prihvate to izdvajanje, naglašavajući da ne sumnja da će biti solidarni, kao što su to i do sada više puta pokazali tokom prikupljanja novca za liječenje oboljele djece.
- Poseban doprinos se odnosi na opštine i gradove, posebne donacije svih preduzeća, organizacija i pojedinaca - istakao je Karan, podsjećajući da su sumnje pojedinih poslanika u Narodnoj skupštini bile da li će se u fond sliti dovoljno novca za sve potrebe.
On kaže da je zatraženo da se uvrsti i budžetska stavka u punjenje fonda i da nije odbijena takva mogućnost, pa će se kroz javnu raspravu iznaći najbolje rješenje i adekvatan modus da jedan od načina punjenja bude budžetsko.
O načinu i kriterijuma dodjele sredstva, Karan kaže da će Vlada Srpske na prijedlog ministra zdravlja formirati stručnu komisiju sačinjenu od ljekara koji će donositi stručne ocjene kom djetetu je potrebno odobriti sredstva za liječenje.
- Ono što je jako važno je da zakon obezbjeđuje transparentnost i kontrolu trošenja novca, tako da će svaki građanin putem internet stranice fonda imati svakodnevni pristup informacijama o stanju novčanih sredstava - napominje Karan.
On kaže da zakon zakon tretira djecu do 18 godina.
Otac djeteta sa posebnim potrebama Mijat Šarović je pozdravio odluku da se formira fond solidarnosti, naglašavajući da je ovo prilika da se teško oboljeloj djeci pruži šansa da se izliječe, a da njihovo liječenje ne zavisi od akcija i humanitarnog broja.
On je istakao da je mišljenja da bi granicu starosti djece, umjesto do 18, trebalo pomjeriti na 26 godina.
Na javnoj raspravi su učestvovali predstavnici lokalne uprave, javnog i političkog života i zdravstvenih institucija sa područja regije.
Javna rasprava o ovom nacrtu zakona, koji je razmatran u Narodnoj skupštini Republike Srpske krajem jula, ove nedjelje će biti održana i u ostalim regijama u Republici Srpskoj.
Izvor: SRNA