Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske danas je prijavljeno da su četiri pacijenata preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.


Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Bolnica Zvornik prijavili su po jednog, dok je Bolnica "Sveti apostol Luka" Doboj prijavila dva pacijenta koja su preminula.
"Radi se o osobama srednje i starije životne dobi sa brojnim komorbiditetima", navedeno je u saopštenju Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.


Napominju da je broj dosad prijavljenih ILI infekcija, tj. oboljenja koja se na primarnom nivou vode kao gripa, čini 0,78% oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju.

Aktivnost virusa influence je u porastu u većini zemalja u sjevernoj hemisferi i registrovana je cirkulacija virusa influence A i B. Podaci iz 104 zemlje koje su zvanično prijavile podatke, pokazuju da od testiranih uzoraka koji su bili pozitivni na influencu, najviše je onih pozitivnih na tip A (98,3%).


Iz instituta napominju da u ovom trenutku nema razloga za proglašavanje epidemije.


U narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starija lica, domovi za lica sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova.


"Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim", stoji u saopštenju Instituta.


Izvor: Nezavisne novine