Ne tako davno, Kina je bila siromašna država. Sada je među najbogatijim zemljama svijeta. Iz Svjetskog ekonomskog foruma objašnjavaju kako se to desilo.

kina.jpeg

Kina je imala nevjerovatno brz ekonomski razvoj - najbrži u istoriji u odnosu na bilo koju drugu državu.

Nedugo poslije Drugog svjetskog rata, kada su komunisti preuzeli vlast, bila je ekstremno siromašna.

Tada se ekonomija prvenstveno oslanjala na poljoprivredu. Poljoprivredni sistem je uređivao čelnik države Mao Zedong. Sistem je bio zasnovan na kolektivnom vlasništvu. Vršena je industrijalizacija.

Ovaj period u Kini je poznat pod nazivom Veliki korak naprijed.

Međutim, ovakva ekonomija je imala devastirajući učinak na društvo. Pretpostavlja se da je preminulo 30 miliona ljudi.

Kulturna revolucija je uslijedila sredinom 1960-ih godina. Imala je štetne posljedice po privredu.

Novi lider Kine je bio Deng Xiaoping. Državni čelnik je postao 1978. Počeo je provoditi reforme u skladu sa načelima tržišne ekonomije, navode iz Svjetskog ekonomskog foruma.

Godinu poslije, ponovo su uspostavljeni diplomatski odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je značilo i nastavak trgovine između dvije države.

U tom periodu Kina se počela etablirati kao svjetska tvornica. Područje Shenzhen na kojem su se nalazila mala sela, postalo je ekonomska zona. Mnoge sredine su postali megagradovi.

Kina je nastavila sa ekonomskim reformama.

Početkom posljednje decenije 20. vijeka otvorila je prvu berzu i to u Šangaju. Omogućila je slobodan uvoz i izvoz 1996. Za posljedicu je to imalo nevjerovatan ekonomski razvoj.

U posljednjih 50 godina, bruto domaći proizvod je rastao deset posto godišnje. Time je 850 miliona ljudi izašlo iz siromaštva.

Usporavanje ekonomskog rasta je uslijedilo 2012. Kina je trenutno druga ekonomija svijeta. U njoj postoje kompanije vrijedne više od milijardu dolara (više od 1,7 milijardi maraka).

Od krize 2008, Kina najviše doprinosi ekonomskom rastu u svijetu.