Zdravko-Kasalica.jpg

Sinoć su u Limenci neosnovano lišeni slobode supružnici: advokat Makedonka Kasalica i Predsednik Sindikata Odbrane Vojske Crne Gore Zdravko Kasalica, saopštio je njihov advokat Vladan Bojić.

“Tzv. zadržavanje je usledilo nakon pretresa advokatske kancelarije koleginice Kasalice, izuzimanja spisa, računara, uređaja i njihovih saslušanja u svojstvu građana.

Stavljeno im je na teret “nešto kao” utaja poreza i fascinirajuće stupidno konstruisano “pranje para preko suda”. Naime koleginica je uspevala u brojnim sporovima zastupajući razne zaposlene protiv “države”. Konkretno na osnovu pravnosnažnih i izvršnih presuda crnogorskih sudova koleginica je ostvarila prava svojih klijenata.

Cijelim ovim poduhvatomh je po mojim neformalnim saznanjima rukovodio putem telefona, a docnije i dolaskom u čuvenu Limenku Specijalni tužilac Saša Čađenović.

Nakon pretresa adv. kancelarije koleginici je, inače teško narušenog zdravlja, pozlilo, pa je prije saslušanja intervenisala Hitna pomoć, a nakon višečasovnog saslušanja, odmah po lišenju slobode, policija je prebacila je u Urgentni centar.

Predsjednik SOVCG Zdravko Kasalica je molio da njega uhapse umesto njegove supruge, da ga lišavaju slobode nevinog, da zna zašto to čine: zato što je Srbin; zato što je neizmerno privržen progonjenoj SPC za koju je spreman da žrtvuje i svoj život. Nakon što su mu ruke vezali lisicama, izrekao je: “Noćas ste sahranili patriotizam u meni prema ovakvoj Crnoj Gori, kojoj sam časno služio cijeli svoj život”.

Prema mom mišljenju, u radnjama i okolnostima koji su stavljeni na teret nema ničega što bi moglo predstavljati biće ma kojeg krivičnog dela. Tzv. zadržavanje je određeno bez ikakvog smisla i elementarne logike, a o pravu, neozbiljno bi bilo ma šta umesno progovoriti.

Smatram da je hapšenje koleginice bilo samo providan paravan za hapšenje Zdravka Kasalice. Onaj ko je ovo projektovao nije mislio ništa dobro državi Crnoj Gori. Jako sam zabrinut što je ovim represivnim činom Crna Gora nepovratno odvedena na pogubnu stranputicu, sami liticu opšteg ponora. I da naglasim, sve ovo što se juče i do ponoći dešavalo, ne može se nikakvim pravom i zakonima objasniti. Pravo se u sve ovo što se događalo – uopšte ne pita, saopštio je Bojić.