Mostar, obnova kuća - Foto: RTRS
Za dvadeset dvije godine, otkako je počeo značajniji povratak Srba na područje Mostara, obnovljeno je oko dvadeset pet odsto njihovih kuća. Taj proces teče izuzetno sporo, pa mostarski Srbi tvrde da je riječ o namjernoj opstrukciji, kako bi se njihov glas što manje čuo u gradskim i kantonalnim institucijama.

Prije više od dvadeset godina Damjan Dabić iz Željuše podnio je prvi zahtjev za obnovu kuće. Do danas, ostali samo zidovi, a živi u blizini, u kući od rodbine.

- Više puta sam podnosio zahtjev, ali nikada nisam dobio odgovor može li ili ne može - rekao je Dabić.

Čekajući obnovu, kaže on, mnogi vlasnici kuća taj trenutak neće dočekati. Takvih primjera je na stotine u susjedstvu i u drugim mostarskim naseljima. Iz Koordinacije Srba Mostara kažu da se u javnosti šire dezinformacije o slabom interesu Srba za povratak. Više desetina porodica još su podstanari u drugim hercegovačkim opštinama.

- Prema mojim informacijama, za ovu godinu, radi se o šest kuća. Smatram da je to van pameti, jer mi imamo podatke da svake godine oko trista ljudi permanentno upućuje zahtjeve za popravak kuća. Zašto je to tako, ne znam. Mislim da na određenim nivoima vlasti postoje opstrukcije za povratak Srba u Mostar. Ko zaključuje da je to dovoljno, pa kaže nas više ne treba? - pita Dušan Golo predsjednik Koordinacije Srba Mostar.

Srbi iz naselja Željuša tvrde da je obnova i izgradnja infrastrukture ispod svih očekivanja. Projekat vodovoda, za koji su prije trideset godina izdvojili novac, nikada nije realizovan. Za piće, koriste neispravnu vodu iz bunara. Iako imaju zemlju, ozbiljnija poljoprivreda je nemoguća. Dva izvorišta udaljena su svega 1,5, odnosno tri kilometra, pa tvrde da su namjerno zaboravljeni.

- Voda sa Ljeskovca ide za Mostar, čak do Blagaja, a mi nemamo vode. Izvor Salakovac, ide brdima okolo, Prigrađani, Podgorani, Hum i Lišani, a mi ne možemo dobiti vodu iz Salakovca - kaže Vlatko Telebak, mještatnin naselja Željuša.

U gradskim strukturama, tvrde mostarski Srbi, niko ih ne predstavlja. Šansu vide u zajedničkoj srpskoj listi, na predstojećim izborima.

- Znam da bi imali puno uspjeha, ako bi se udružili, a puno bi rezltata dobili. Neko bi za nas neku riječ rekao, a ovako, niko za nas riječ ne progovara - naveo je Dabić.

Telebak dodaje - Ako budemo jedinstveni, biće nešto.

A tome, uvjereni su, doprinio bi glas autentičnih srpskih predstavnika u gradskoj administraciji, koji bi imali mogućnost da utiču na povoljniji položaj srpske zajednice.