Emir Kusturica (Foto: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA) -
Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da je današnja Amerika i dalje neki parametar za meku moć, za trgovinu, a na neki način i za nauku, ali da ipak nije ono što je bila, dok je pitanje u kojoj je fazi ozdravljenja Rusija, koja je devedestih godina prošlog vijeka trpila najveće udare.

Kusturica je u intervjuu za Sputnjik, povodom najave dolaska čuvenih reditelja Nikite Mihalkova i Olivera Stouna na predstojeći, jubilarni 50. FEST u Beogradu i mogućnosti susreta sa njima, rekao da će sa dvojicom filmskih velikana pričati o ovom i brojnim drugim pitanjima i da je jedna od tema o kojoj bi volio da razgovaraju odnos prema progresu, koji je u sukobu sa idejama vaskrsenja i hrišćanstva.

- Kod nas je progres u zamahu kakav možda nikad nismo imali. Sad je pitanje koliko mi zavisimo o Zapadu, koji nije baš u najboljoj situaciji. Koliko je naša ekonomija nezavisna i koliko može u fazi velike krize i da odbrani svoj suverenitet, i da prehrani svoje stanovništvo. Eto, to su sve pitanja koja mogu biti zanimljiva - rekao je Kusturica.

On je istakao da se raduje susretu sa Mihalkovom i Stounom, jer je to prilika da se pročisti pogled na današnji svijet koji sve manje razumijemo, bilo da do susreta sa njima dvojicom dođe u Aleksandriji, u Dolini kraljeva ili u Beogradu.

Kusturica otkriva i da je veoma radoznao u vezi sa Stounovim novim dokumentarcem o ubistvu američkog predsjednika Džona Kenedija, jer ga, kako kaže, zanima šta je u osnovi toga pošto postoji hipotetička pretpostavka da je to ubistvo bila predstava, izvedena gotovo filmski savršeno.

- Kenedi je ubijen, pa je i onaj koji ga je ubio, zapravo, takođe ubijen. E sad, onaj koji nije ubijen, a koji ima pristup materijalima i logici, najbolje zna šta je to sve bilo - sve do istine da je upravo u to vreme Amerika postala zemlja koja više ne gaji industriju, odnosno da je došlo do njene deindustrijalizacije - rekao je Kusturica.

Prema njegovoj ocjeni, od tada je Amerika zapravo postala trgovačko raskršće, u kojem se ljudi naglo bogate, dok se u Kini radi.

- Da li Kenedi i njegovo vrijeme odgovaraju na pitanje zašto u Srednjoj Americi, u Teksasu, u Arizoni nema više pogona i čeličana i zašto mi više ne gledamo filmove kao što je bio "Lovac na jelene"? - upitao je Kusturica.