Snijeg koji pada već nekoliko dana, prema prognozama meteorologa, padaće i danas, a intenzivne snježne padavine će se nakon vikenda, kada će privremeno prestati, ponovo nastaviti do kraja mjeseca.


"Danas se očekuje uticaj ciklona sa juga Jadrana, koji će u većini krajeva zemlje donijeti snijeg, a na istoku i u centralnim predjelima se očekuje novih 25 do 35 cm snijega, u planinama iznad 30, pa čak i 70 cm", rekao je za "Nezavisne" Igor Kovačić, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS.
Dodao je da će danas, pored snijega koji će padati, duvati jak sjeveroistočni vjetar, što će u planinama stvarati probleme sa snježnim smetovima.


"Ovaj trenutni proces padavina će se završiti u subotu ujutro i nakon toga ćemo imati vikend s niskim jutarnjim temperaturama i jakim mrazovima bez padavina.


U ponedjeljak nas očekuju nove povremene padavine, koje će se zadržati do kraja ovog mjeseca i početka februara", zaključio je Kovačić.


Ismira Ahović, dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH, rekla je za "Nezavisne" da je ovaj zavod za naredne dane izdao upozorenje zbog snijega i pojačanog vjetra, posebno u Hercegovini i jugozapadnim dijelovima.


Republička uprava Civilne zaštite skrenula je pažnju službama za održavanje puteva i nadležnim organizacijama za isporuku energenata i vode na najavu novih obilnijih snježnih padavina u istočnom dijelu RS, a građanima savjetuje da svoje aktivnosti na otvorenom planiraju u skladu s ovim vremenskim uslovima.

U Drvaru, gdje su zbog velikog snijega neka sela odsječena, a učenici nisu mogli doći na nastavu, će biti proglašeno stanje elementarne nepogode ako bude novih snježnih padavina, zaključeno je na jučerašnjem zasjedanju Štaba civilne zaštite.


Nikola Čeko, v. d. načelnika Bosanskog Grahova, rekao je da su srpska sela Tiškovac i Preodac i dalje odsječena zbog obilnih snježnih nanosa.


Iako je visok snijeg uobičajen za ove krajeve, stanovnici ove srpske povratničke opštine u Federaciji BiH kažu da odavno nije bilo ovakve zime.


Nebojša Radivojša, načelnik Glamoča, kazao je da je visina snijega oko jedan metar te da je i dalje na snazi stanje elementarne nepogode.


Zbog obilnih snježnih padavina i hladnog vremena na području opštine Prozor-Rama otkazana je nastava u svim školama i za danas, a nastava se neće odvijati ni u Tomislavgradu i Glamoču. Na području opštine Kladanj i dalje je na snazi stanje prirodne nesreće, koje je proglašeno 9. januara, zbog snježnih padavina.


Zastoj pod istragomKantonalno tužilaštvo Hercegovačko- neretvanskog kantona, formiralo je istragu zbog nastale situacije s održavanjem magistralne ceste Mostar - Sarajevo i obustave saobraćaja koja se dogodila 22. januara na području Jablanice.


"U cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica te postojanja eventualne kaznene odgovornosti određenih osoba zatraženo je od nadležnih institucija, kao i MUP-a HNK, dostavljanje službenih izvještaja o navedenom događaju", rekli su iz Tužilaštva. Podsjećamo, istragu u vezi s utvrđivanjem razloga saobraćajnog kolapsa na magistralnom putu pokrenula je i Federalna uprava za inspekcijske poslove, dan nakon ovih događanja.


Izvor: Nezavisne novine