Mnogo posla pred deminerima

screen-11.25.39[05.04.2023].png (1.90 MB)

Pored deminerskih aktivnosti na Području sela, odnosno Projekata Slivnica Glavska i Baonine, ovih dana nastavljene su i aktivnosti na deminiranju projektnog zadatka "Krvava glava dva" na području sela Sparožići .

Prema tvrdnjama deminera preostalo je još oko 30 odsto od predviđenog posla,teren na kome se nalaze mine je veoma zahtjevan i nepristupačan a deminere očekuje veliki broj mina.

Koordinator za deminiranje u Javnoj ustanovi  Ekologija i bezbjednost Mišo Pamučina kaže da demineri treba da pregledaju površinu od oko 54.000 metara kvadratnih, na kojoj se, prema dostupnim zapisnicima, nalazi 30 mina.

Riječ je o zapisnicima regularne hrvatske vojske. U dosadašnjem dijelu rada pronašli smo dvije mine i sedam neeksplodiranih ubojitih sredstava. Najteži dio zadatka tek dolazi pred deminere, jer očekujemo da dođemo do preostalih mina iz tri zapisnika. Pamučina kaže da je na ovom području  „živa“ svaka mina i to je najteži posao.

„Možda je ovo jedan od najtežih zadataka s obzirom na sve okolnosti. Najopasnije su takozvane PROM mine,  Protivpješadijska Rasprskavajuća Odskočna Mina i od njih je bilo do sada najviše stradalih“, kaže Pamučina.

Operativni oficir u Republičkoj upravi civilne zaštite u sektoru za deminiranje Vidosav Pejić rekao je da Demineri Republičke uprave civilne zaštite već 25 godina uklanjaju mine na području Trebinja i prema sporazumu iz Sparožića, i u selima na području Ravnog. Cijelo područje razdvajanja između dva entiteta je pod minama.

Najčešće su ugroženi lovci i izletnici, iako su te površine obilježene i nema nepoznatih površina pod minama", kaže Pejić.

Pejić je kazao da imaju dobru saradnju sa Gradom Trebinjem i gradskim koordinatorom za deminiranje Mišom Pamučinom.

"Demineri naše uprave su tokom 2022. godine uništili 231 minu, a tehnički izvidili oko 350.000 metara kvadratnih površine, koliko je i deminirano. Pod minama se u Srpskoj nalazi još oko 200 kilometara kvadratnih površine", naveo je Pejić.

IMG-40be5039cf1e2a1f53e1255c2eb2052b-V.jpg (675 KB)

 

 

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×