Najbolji vitamini koji mogu da smanje stres

Stres može da dovede do brojnih zdravstvenih problema, izaziva napetost mišića, bol, stomačne tegobe i probleme sa spavanjem, utiče na krvni pritisak, bolesti srca, gojaznost i dijabetes.

Kako bismo spriječili moguće probleme uzrokovane stresom mogli bismo da promijenimo rutine u toku dana i unosimo više vitamina koji mogu da pomognu u borbi protiv stresa i anksioznosti.

Takođe poznat kao pantotenska kiselina. Ovaj vitamin igra ulogu u proizvodnji hormona nadbubrežnih žlijezda i poznat je kao vitamin "antistres". Kada je vitamin B5 prisutan u adekvatnim količinama, on je u stanju da smanji lučenje kortizola, što pomaže tijelu da se oporavi. Takođe, pantotenska kiselina igra ulogu sa koenzimom-A, koji je uključen u sintezu neurotransmitera, a to su epinefrin, serotonin i acetilholin, koji utiču na kognitivne funkcije, pamćenje i raspoloženje.

Vitamin B6

Ovo je takođe poznato kao piridoksin koji pomaže u sintezi hormona stresa, epinefrina i norepinefrina. To znači da kada je tijelo pod stresom, ima manje B6 za obavljanje drugih funkcija. Vitamin B6 je takođe odličan za formiranje neurotransmitera, serotonina i dopamina.

Vitamin C

Ovaj vitamin je poznat po svojstvima za imunitet zbog visokog sadržaja antioksidanata, ali takođe igra važnu ulogu kod stresa. Kada su naša tijela pod stresom, vitamin C se prirodno smanjuje u tijelu.

Omega 3

Riblje ulje je najbolji vitamin kada je u pitanju pomoć u prevazilaženju upale u tijelu. Oni su osnova zdravog nervnog sistema i zdravlja mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da je unos omega-3 masnih kiselina (povezan sa poboljšanim raspoloženjem i kognicijom.

Cink

Cink je odličan dodatak koji je povezan sa poboljšanim imunitetom, otpornošću na infekcije, poboljšanom energijom i smanjenim umorom. Cink se prirodno nalazi u hrani bogatoj proteinima, posebno u govedini, piletini i morskim plodovima.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 se smatra jednim od najboljih suplemenata za poboljšanje raspoloženja i upravljanje stresom. Utiče na oslobađanje hormona endorfine, koji zapravo čine da se osjećate bolje i podstiče smireno i euforično mentalno stanje. Prirodni izvori vitamina B-12 uključuju govedinu, jaja, sir i školjke.

(B92)