Vanredne kontrole određenih napitaka, nakon Hrvatske, krenule su i u BiH.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH za Raport su kazali da su u vezi s ovim slučajem upoznati putem medijskih izvještaja, ali da o tome nemaju zvaničnih obavještenja.

Zbog mjera predostrožnosti Agencija je naložila inspekcijski nadzor u cijeloj BiH u vezi s ovim slučajem.

"Agencija za bezbjednost hrane BiH za sada nije obaviještena, niti iz jednog službenog izvora informacija, o distribuciji potencijalno opasnog bezalkoholnog pića na tršište u BiH. Još uvijek nije na raspolaganju zvanično očitovanje nadležnih organa Hrvatske, u skladu sa saznanjima Agencije. Kao mjeru predostrožnosti, izvršili smo obavještavanje nadležnih inspekcijskih organa, koji direktno nadziru subjekte u poslovanju s hranom i vrše odgovarajuće provjere", naveli su iz pomenute agencije.

Kompanija Koka-Kola HBC Srbija saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke u kojima se upozoravaju građani Hrvatske da ne konzumiraju sokove i vode koje proizvodi Koka-Kola, jer uzrokuju oštećenje jednjaka i želuca, u Kliničko-bolničkom centru Rijeka potvrđen je slučaj trovanja.

Slučaj su potvrdili i iz riječke policije.

Oglasila se i hrvatska Koka-Kola i potvrdila da je jedan slučaj povezan sa njihovim pićem Romerkuele u staklenoj flašici od 330 mililitara.

Slučaj trovanja vodom iz flašice u Hrvatskoj nije prvi, prethodila su mu još najmanje dva za koja je javnost saznala, prenijeli su hrvatski mediji.