Namirnice koje čuvaju zdravlje mozga, srca i kostiju

Kada dođemo u određeno starosno doba, naš organizam prirodno trpi promjene, pa je zbog toga posebno važno da se hranimo zdravije.

Za žene koje su ušle u menopauzu ili su na pragu ovog doba koje nosi promjene značajno je da unose namirnice koje će im pomoći da održavaju zdravlje srca, mozga i kostiju.

Nutricionisti preporučuju da dame koje su na pragu šeste decenije, kako bi očuvale svoje zdravlje, unose u većoj mjeri ovih pet vrsta manirnica:

Mahunarke

I muškarci i žene koji pređu 50. godinu života imaju povećan rizik od višeg holesterola, viscelarnih masnoća i dijabetesa.

Zato bi u ishranu trebalo da uključe više mahunarki, jer su bogate vlaknima. Ukoliko u ishranu u većoj mjeri uključite grašak i pasulj to može pomoći u smanjenju rizika od pomenutih bolesti, a istovremeno snabdjećete tijelo važnim hranljivim materijama kao što su gvože, kalijumi kalcijum.

Paradajz

Paradajz spada u namirnice koje nas podmlađuju. Ovo povrće bogato je likopenom, kao i antioksidansom koji štiti kožu od oštećenja prilikom izlaganja suncu i pomaže kod smanjenja nastanka bora. Naš organizam najbolje apsorbuje likopen iz kuvanog paradajza, zato možete da ga koristite kao sok koji ćete povremeno piti ili uz razna jela.

Pečurke

Za žene je važno da tokom menopauze povećaju unos hrane koja je bogata kalcijumom i vitaminom D, koji čuvaju gustinu i zdravlje kostiju. Pečurke su jedna od namirnica koje sadrže vitamin D, pa ih je zbog toga važno često konzumirati u ovoj životnoj dobi.

Suve šljive

Ukoliko svakog dana uneste u organizam pet do šest suvih šljiva to može pomoći u sprečavanju gubitka koštane mase, tvrde nutricionisti. S obzirom da kosti gube na gustini poslije 50. godine, češća upotreba hrane poput šljiva može biti ključna za održanje zdravlja i pokretljivosti. Suve šljive su poznate i kao namirnica koja reguliše probavu.

Kelj

Sa godinama potreba našeg organizma za kalcijumom se povećava. Kelj je odličan izvor ovog minerala. Jedna šolja kuvanog kelja obezbjeđuje oko 30 odsto dnevne potrebe za kalcijumom, a ako ga jedete često obezbijedićete vaš organizam i vitaminima K, A, C, kao kalijumom.

(Telegraf.rs)