Obzirom da je ostalo manje od 3 mjeseca do parlamentarnih izbora 2018. Godine, kao i činjenice da je predizborna kampanja uveliko krenula, Udruženje djece poginulih boraca Nasljeđe RS obraća se političkim partijama i građanima Republike Srpske:


Pozivamo sve političke subjekte u Republici Srpskoj da u svojim kampanjama, nastupima i djelovanju, kako u toku predizborne kampanje, tako i uopšte, ne spominju porodice i djecu poginulih boraca, boračke kategorije niti koriste bilo šta vezano za Odbrambeno-otadžbinski rat.
U svom djelovanju ubuduće, svojim djelima, a ne pričom pokažite brigu za boračke kategorije i to je jedini način. U suprotnom, žestoko ćemo reagovati na svaku zloupotrebu boračkih kategorija u predizbornim kampanjama, kao i u budućem djelovanju svih političkih partija.
Glasno apelujemo na sve stranke, bez razlike, da sve vezano za Odbrambeno-otadžbinski rat, spomen obilježja i važne datume iz istog ni u kom slučaju, niti na bilo koji način ne koriste za svoje djelovanje.
Politici i političkim partijama nije mjesto na spomen obilježjima niti obilježavanjima značajnih datuma iz savsim jednostavnih razloga:
– Odbrambeno-otadžbinski rat i heroji istog su jedna od najsvijetlijih momenata u srpskoj istoriji. Simbol srpskog, kao nikada tako prije, jedinstva kako bi se sačuvala sloboda, porodice, zemlja i otadžbina. Kako bi se stalo na putu decenijskim i vjekovnim stradanjima kojima je bio izložen naš narod. Kako se ne bi dozvolilo da se ta stradanja ponove nikada više.
– Politika i partije, nažalost, predstavljaju danas simbol podjela i razdora našeg naroda.
Zbog toga, partijama nije mjesto na pomenima, obilježavanjima i spomen obilježjima. Počast herojima odajte kao pojedinci, a svoja politička obilježja ostavite kući. JER PRED SJENAMA HEROJA SMIJEMO DOĆI SAMO KAO JEDNAKI I JEDINSTVENI, KAO ŠTO SU I ONI U RATU BILI.
Pozivamo vas da NE DIJELITE NAROD, jer za ovu državu je prosuto mnogo krvi i dato mnogo života da bi je imali. Zato vas upozoravamo da ne dirate u tu SVETINjU i ne dijelite narod koji se, koliko je juče, kao jedan borio za slobodu i ovu našu otadžbinu, jedinu koju imamo. Mi moramo biti složni bez obzira na politička opredeljenja jer Republika Srpska i jedinstvo njenog naroda je važnije od bilo koje političke ideologije, a na kraju, dugujete to onima koji su dali živote za nju.
Pozivamo sve one koji na bilo koji način zastupaju i bave se boračkim kategorijama, da u svojim javnim nastupima ne izlaze sa pogrešnim informacijama, ciframa, rezultatima, obećanjima i sl. jer na taj način samo odmažu i stvaraju gnjev kod onik koje bi trebalo da zastupaju.
Takođe, pozivamo sve organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata da se ne bave dnevno političkim stvarima, niti da miješaju politiku sa onim što rade, već da rade na interesima onih koje zastupaju i interesima Republike Srpske.
Obraćamo se svoj braći i sestrama, narodu Srpske, da se ne okreće sam protiv sebe, protiv onih sa kojima su dijelili najveće patnje i zlo, a danas su ljuti neprijatelji zbog političkog opredeljenja. Budite kao što ste bili kad je trebalo braniti slobodu, budite jedinstveni, budite složni, budite braća i sestre jer to i jeste.
Čuvajte sabornost, čuvajte jedni druge, čuvajte Republiku Srpsku
Izvršni odbor UDPB Nasljeđe