ponovo-korona.jpg
Ko jednom preleži kovid, ne bi trebalo da se uljuljka u lažnu sigurnost da je zaštićem od infekcije virusom korona.

Neki imunitet poslije ove zarazne bolesti sigurno postoji, ali naučno još nije utvrđeno ni koliki je to stepen zaštite, ni koliko traje, a u praksi je već bilo slučajeva, i u svijetu, i kod nas, da su jednom izliječeni od kovida, ponovo inficirali virusom korona.

Sa ovako malom vremenskom distancom, i na malom broju izolovanih slučajeva, nauka još nema definitivno objašnjenje zašto je došlo do reinfekcije, ni da li su se "povratnici" u kovid-centre inficirali istim ili drugim sojem virusa SARS-KoV2. I naučnici iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) oprezni su. Kažu da još nemaju dovoljno informacija za zaključak da li su ljudi imuni na naknadne infekcije, nakon što su se oporavili od kovida 19.

Prvi slučaj reinfekcije virusom korona prijavljen je zimus kod žene iz Južne Koreje, a potom je ova zemlja prijavila i druge, ukupno 227 slučajeva reinfekcije. Nedavno je i Rumunija objavila da ima 393 "povratnika".

Doktor Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS, kaže da i u Srbiji imamo pojedinačne slučajeve sa ponovnim zaražavanjem.