Duboko sam razočaran stanjem svijesti akademske zajednice na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, poručio je danas ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević.


– U vremenu kada vodimo teške bitke na više frontova, od reakreditacije naših javnih univerziteta do poboljšanja njihove međunarodne vidljivosti, izrade nove vizije visokog obrazovanja, dešavaju se nemile scene poput ove od juče gdje je primarni motiv, umjesto unapređenja nastavnog procesa, borba za partikularne interese, a gdje se studenti koriste za ostvarivanje tih interesa – kaže Rajčević.


Za ovakvo stanje na Univerzitetu smatra odgovornim rektora Stevu Pašalića, čijim radom nije zadovoljan.


– On je menadžer Univerziteta i kao takav odgovoran je onom ko ga finansira, a to je Vlada RS. Problemi na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu su očigledno eskalirali, do te mjere da se neko usuđuje da umaršira u rektorat i da fizički blokira rad univerziteta, a uz dozu bahatosti to pokrije sa interesima studenata. Jasno hoću da kažem da niko ne smije i neće ucjenjivati državu. Onemogućavanje rada i funkcionisanja javnog univerziteta je istovremeno onemogućavanje funkcionisanja države i to, u današnje vrijeme svom najbitnijem segmentu, a to je visoko obrazovanje – poručuje Rajčević.


On je podsjetio da je po rješenju prosvjetne inspekcije nedvosmisleno utvrđeno da predstavnici grupe studenata koji su juče blokirali rad Univerziteta nemaju legitimitet, te da oni ne ispunjavaju uslove da predstavljaju studente u bilo kojem svojstvu.– Zbog svega toga pozivam menadžment Univerziteta da pod hitno organizuje i sprovede vanredne studentske izbore kako bi studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu ostvarili svoje interese legitimno, uz deblokadu Senata. Osim toga, ovo ministarstvo neće upasti u zamku opredjeljivanja za imena i prezimena rektora, i to će se prepustiti Senatu koji po sadašnjem zakonu ima tu odgovornost i obavezu – ističe Rajčević.


On ističe i da je situacija na ovom univerzitetu najbolji pokazatelj neophodnosti donošenja novog zakona o visokom obrazovanju koji će definisati snažnije kontrolne mehanizme Vlade u pogledu funkcionisanja univerziteta i njegovog menadžmenta.


-Mi ćemo takve mehanizme uvrstiti u regulativu po uzoru na rješenja iz regiona kako se ovakve scene ne bi ponavljale – zaključio je Rajčević, te pozvao sve na ovom univerzitetu da se vrate svojim poslovima, a inspekcijske, kontrolne, pa i istražne organe da pod hitno preduzmu mjere u pogledu vraćanja stanja pod okrilje zakona.


I predstavnici Studentskog parlementa Univerziteta u Banjaluci apelovali su juće na nadležne da omoguće da se studentski izbori za članove Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu okončaju u što kraćem roku, poštujući sve zakone i druge propise.


Kako ističu, potrebno je da se dobiju legalno i legitimno izabrani studentski predstavnici koji će zastupati interese studenata Univerziteta u Istočnmom Sarajevu.


– Zbog ove situacije onemogućeno je konstituisanje i novog saziva Unije studentata Republike Srpske, a što smatramo da je u ovom momentu nedopustivo i krajnje neodgovorno, posebno jer je u ovoj godini planirano i donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju. Smatramo da svi studetnski predstavnici i sva studentska predstavnička tijela treba i moraju da budu angažovana u tom pravcu, ali i u pravcu zaštite studentskih interesa u svim ostalim slučajevima, a to je jedino moguće ukoliko ne postoje nikakve sporne situacije unutar samih studentskih predstavničkih tijela i među samim studentima – poručuju banjalučki studentski predstavnici.


Izvor Srpska info