Popovo polje-pomen - Foto: SRNA
Služenjem pomena u spomen kosturnici u selu Veličani i kod jame Ržani Do, u Popovom polju kod Trebinja, obilježeno je 80 godina od pogroma Srba ovog kraja.

Za dvije noći, 23. i 24. juna 1941. godine ustaše su zarobile, mučile i žive u jamu bacile 184 mještanina sela Popovog polja, kao i 40-tak Srba iz stolačkog kraja. Veliko stradanje ne smije biti zaboravljeno, a tužne godišnjice treba da budu opomena, poručuju potomci stradalnika.

Na zidovima spomen kosturnice u Veličanima stoje 223 imena seljaka i domaćina iz Popovog polja, koji su stradali u tzv. NDH samo zato što su bili Srbi. Cilj je bio istrijebiti čitave porodice. Komšije ustaše hapsili su ih u kućama, odvodili sa njiva, u sigurnu, mučeničku smrt. Za Manojla Ćuka iz sela Veličani, danas je težak dan.

- Tri moja koljena su bačena u jamu. Moj prađed Mio, đed Jovo i striko Manojlo koji je kao najmlađa žrtva od 15 godina bačen u Jamu. Ja nosim njegovo ime. Potpuno nevini ljudi. Ustaše su imale samo cilj da unište čitave porodice i čak se pričalo da su znali već kome koje imanje pripada - rekao je Ćuk.

Jovo Lučić, starina iz Mrkonjića, imao je dvije godine kada se strašni pokolj desio. U jamu Ržani Do bačeni su njegov otac, stric, devetorica Lučića i 29 mještana Mrkonjića. Pričali su mu preživjeli, zato je on danas na mjesto stratišta predaka poveo unuka, da zna, zapamti i nikad ne zaboravi.

- Pitao me unuk šta je ovo... rekao sam mu da tu leže svi naši jer su za jedan dan 184 čovjeka bačena u jamu Ržani Do - kaže Lučić.

Kosti stradalnika čekale su smiraj, a porodice pravdu punih 50 godina, jer se u bivšoj Jugoslaviji o ovom zločinu ćutalo, a jama Ržani Do, kao i druge u Hercegovini bila je betonirana. 1991. godine jama je otvorena, a kosti pohranjene u spomen kosturnici u Veličanima.

- 50 godina kosti su bile u jami i nisu dosljedno sahranjenje. Pokušavamo prenijeti istinu na mlađe generacije - rekao je Maksim Mrakić, predsjednik Udruženja Ržani Do.

Pomen je služen na mjestu stradanja, u spomen kapelici izgrađenoj iznad zloglasne jame Ržani Do.

- Sva stradanja koja smo prošli samo nas čine jačima i postojanijima i onima koji opstaju na ovim područjima - istakao je Saša Kojović, paroh ljubinski.

U organizaciji udruženja koja njeguju sjećanje na hercegovačke stradalnike i lokalnih zajednica regije upriličeno je veče sjećanja na nevine žrtve, a služen je pomen i na stratištima širom Hercegovine - Prebilovicama, Pridvorici, Korićkoj i jami Pandurici.