Nerijetko se ljudsko oko upoređuje sa fotoaparatom jer kroz sočivo sažimaju, fokusiraju i prenose svjetlost i upravo je to način na koji i naše oko i fotoaparat kreiraju sliku okoline koju posmatramo. S obzirom da čulom vida dobijamo oko 90 posto informacija o okolini apsolutno je jasno koliko je ono značajno za normalno odvijanje našeg svakodnevnog života. Da bismo saznali zašto dolazi do određenih očnih oboljenja i rješenja za njih, kao i način funkcionisanja i organizacije očnog odjeljenja u trebinjskoj bolnici, razgovarali smo sa doktoricom Tatjanom Mrdić, specijalistom oftalmologom u Bolnici Trebinje i načelnicom ovog odjeljenja.

IMG_1305.jpeg (397 KB)

Oftalmologija kao grana medicine se bavi bolestima oka i očne duplje. U našoj regiji su, prema riječima načelnice odjeljenja, najčešći pacijenti oboljeli od katarakte i glaukoma. Ova oboljenja su nekada češće pogađala stariju populaciju, no se starosna granica značajno pomjerila usljed izmjenjenih životnih navika. Na očnom odjeljenju trebinjske bolnice se bave i hirurgijom i ambulantnim pregledima što zahtjeva obučen kadar i posebnu opremu. Danas je, prema riječima doktorice Mrdić, oftalmologija jedno od najmodernijih i najperspektivnijih odjeljenja u bolnici, no nije uvijek sve bilo idealno.

„Kada sam prije šest godina postala načelnica, ovo odjeljenje je bilo na margini. Pacijenti nisu imali mogućnost da pregled urade u bolnici jer ugovor sa Fondom nije postojao. Trebalo je mnogo rada i truda da bismo opet sklopili ugovor sa Fondom, ali i povratili povjerenje pacijenata koji su opet bili u mogućnosti da iz cijele istočne Hercegovine dolaze na preglede u bolnicu i da se liječe na našem odjeljenju. Ubrzo smo krenuli da radimo na razvoju odjeljenja i poboljšanju kvaliteta usluga koje pružamo. Rekla bih da smo polako napredovali i uzdizali naše odjeljenje i da smo za ovaj period koliko sam načelnica svi zajedno napravili mnogo i sa ponosom mogu reći da je naše odjeljenje danas na veoma visokom nivou“, priča nam doktorica Tatjana Mrdić.

Doktorica Tatjana Mrdić, načelnik Odjeljenja za oftalmologiju.jpeg (246 KB)

Doktorica Tatjana Mrdić, načelnik Odjeljenja za oftalmologiju

Očno odjeljenje je, prema riječima načelnice, dosta dobro opremljeno prije svega jer je ono donacija porodice Galeb koja je, napravivši zgradu, donirala i određenu opremu koju su oni obnavljali. Kako ističe doktorica Mrdić, prije nekoliko mjeseci je kupljen i JAG laser koji, pored naše bolnice ima samo bolnica u Banjaluci i njime se rade operacije sekundarne katarakte.

„Prilikom operacije katarakte odstranjuje se sočivo i ugrađuje se vještačko u prirodnu kapsularnu vrećicu. Vremenom može doći do zamućenja zadnjeg dijela kapsule koja se nalazi iza vještačkog sočiva, i to se naziva sekundarna katarakta. Dosad su pacijenti morali da idu u Banjaluku kako bi uradili tu, relativno kratku, intervenciju. Međutim, želeći da olakšamo pacijentima cijelog regiona, nabavili smo JAG aparat kojim se radi čišćenje zadnje kapsule i time zaokružili priču pod nazivom katarakta“, riječi su doktorice Mrdić koja ističe da se klasične operacije katarakte rade odavno u Bolnici Trebinje, a ultrazvučne unazad desetak godina.

S obzirom da na ovom odjeljenju postoji i operaciona sala, te da se rade i hirurški zahvati i ambulantni pregledi, obučen kadar je imperativ. Zato ovo odjeljenje ima ambulantne i odjeljenske medicinske sestre kao i instumentarke, a pored doktorica Mrdić i Čičković ovo odjeljenje očekuje pojačanje sa još dva ljekara koja su trenutno na specijalizaciji. Ipak, i pored sedam medicinskih sestara koje su zaposlene na ovom odjeljenju, načelnica ističe kako srednjeg medicinskog kadra uvijek nedostaje jer, ukoliko želite da imate dobru i kvalitetnu uslugu i zadovoljne pacijente, morate imati i kadar. Takođe, doktorica Mrdić podvlači značaj spoljnih saradnika koji im pomažu u obavljanju određenog broja operativnih zahvata.

„Katarakta je česta patologija te je i veliki broj pacijenata, a nas dvije ne možemo da postignemo sve same. Želeći da izbjegnemo duge liste čekanja dovijavamo se spoljnim saradnicima koji rade određeni broj komplikovanijih i složenijih operativa. Bez obzira što smo se doktorica Čičković i ja osamostalile, pomoć iskusnijih ljekara, koji iza sebe imaju hiljade operacija katarakte, zaista nam je dragocjena. Rekla bih, njihovo prisustvo je značajno i pacijentima koliko i nama i bolnici“, izričita je načelnica odjeljenja.

Operaciju sekundarne katarakte u trebinjskoj bolnici rade upravo doktorice Mrdić i Čičković i ne kriju koliki je stres bio prvi put ući u salu.

„Neko ko nije ušao u operacionu salu teško da može da shvati taj osjećaj. U oftalmologiji je sve sitno i opipljivo i svi zahvati se rade pod mikroskopom. Ne znam kojim riječima bih opisala taj osjećaj kada prvi put radite određeni zahvat. Velika je trema prisutna, stres, borba sa sopstvenim mislima, ali na kraju kad se sve završi kako treba veliki je ponos i satisfakcija“, kaže doktorica Mrdić.

Doktorice Mrdić i Čičković redovno prate regionalne i evropske kongrese te ističu koliko odlazak na određene seminare znači i njima i bolnici kako u smislu širenja znanja i vidika, tako i u smislu stvaranja kontakata, prijateljstava, ali i razmjene iskustava sa kolegama. Značaj odlazaka na seminare i edukacije, kaže doktorica Mrdić, vidjeće se najviše prelaskom u novu bolnicu koja će savremenom i modernom opremom medicinske radnike stavljati pred velike izazove. No, uvjerena je, novom bolnicom i profesionalnim i stručnim kadrom, kako postojećim tako i dolazećim, napraviće se jedan veliki pomak u kvalitetu usluga koju pružaju.

„U novoj bolnici je predviđena određena oprema koju dosad nismo imali – kompjuterizovano vidno polje i OCT aparat tako da bi tu zaokružili još jednu priču u oftalmologiji. Sada se bavimo prednjim segmentom oka, a u planu je da počnemo raditi operativne zahvate i na zadnjem segmentu oka. Vjerujem da ćemo uspjeti da ostvarimo naše ciljeve s obzirom da nam dolaze i nove kolege koji su trenutno na specijalizaciji“.

Osim sa načelnicom odjeljenja razgovarali smo i sa Sofijom Burlicom, glavnom medicinskom sestrom na Odjeljenju za oftalmologiju čije je zaduženje da koordiniše radom srednjeg medicinskog kadra na odjeljenju. S obzirom da Sofija u Bolnici Trebinje radi od 1987. godine, vjerujemo da joj organizacija rada danas ne pada teško jer iskustvo radi u njenu korist.

Sofija Burlica, glavna medicinska sestra Odjeljenja za oftalmologiju.jpeg (261 KB)

Sofija Burlica, glavna medicinska sestra Odjeljenja za oftalmologiju

„Naše odjeljenje je specifičnije od ostalih, najviše zbog toga što imamo operacionu salu u sklopu odjeljenja. Shodno tome, naše sestre moraju biti edukovane. Pored rada u sali, sestre su obučene i za ambulantni i smjenski rad. Kako nas nema mnogo, svega sedam medicinskih sestara, moramo da djelujemo timski i da se međusobno dopunjujemo i pomažemo. Uz to, imamo i jednu obučenu instrumentarku i jednu koja je spremna da uđe u salu kao pomoćna instrumentarka, a za svega nekoliko mjeseci će i ona biti apsolutno i potpuno edukovana za samostalan rad“, priča nam glavna medicinska sestra Odjeljenja za oftalmologiju koja je punih 27 godina radila na hirurgiji, a medicinu bi uvijek izabrala jer, na koncu, pružiti pomoć kad je nekome potrebna je velika satisfakcija i najljepša hrana za dušu.

Odjeljenje za oftalmologiju stavilo je pred sebe velike ciljeve i zadatke, a mi vjerujemo da će svojom upornošću i ogromnom željom uspjeti da odgovore izazovima koji će svaki novi dan stavljati pred njih. Jer, ipak, svakom medicinskom radniku su pacijenti i njihova dobrobit prioritet, a osmjeh na njihovom licu kad napuste odjeljenje velika satisfakcija.