U Trebinju je večeras održano donatorsko veče za obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice u selu Hum, koje je, uz blagoslav episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, organizovao humski crkveni odbor.


Predsjednik crkvenog odbora u Humu Ilija Stanić rekao je da su se mještani još prije nekoliko mjeseci samoorganizovali u akciju obnove vjekovnog duhovnog središta sela i okoline, najprije kako bi stvorili infrastrukturne uslove za predstojeće radove.
On je istakao da je prvi korak u obnovi crkve rekonstrukcija krova, napominjući da je u planu da se uradi i fugovanje, te malter sa unutrašnje strane.
Stanić je izrazio uvjerenje da će sloga i zajedništvo Humljana obnoviti i hram, iako planirani radovi iziskuju značajna novčana sredstva.
"Crkva je pod zaštitom države i biće pokrivena pločom, kao što je i do sada bila. Ploča je skupa. Radi se krečnim malterom, što će zahtijevati više i vremena i sredstava", dodao je Stanić.
On je napomenuo da su mještani akciju obnove seoske crkve pokrenuli još osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je prostor oko hrama uređen stazama i trotoarima, a crkva ukrašena ikonostasom i zvonikom.
Ono što je u međuvremenu rat omeo, naredna generacija Humljana danas nastavlja s nadom da će obnovljena crkva sabirati i narod, te vratiti život u zapustjelo selo.
"Pamti se da bi nekad za vrijeme stare Jugoslavije o Vaskrsenju bio centralni skup mještana svih sela Trebinjske šume oko naše crkve", istakao je Stanić.
Humljane koje je "sabralo bogougodno djelo" obnove seoskog hrama pozdravio je i paroh Trebinjske šume i Površi Boris Banduka, prenijevši i blagoslove episkopa Grigorija.
"Hram u Humu vijekovima je okupljao ne samo Humljane, nego i sve naše dobre i čestite ljude iz Trebinjske šume i Površi, pa i šire. Uvijek kad nešto radimo i obnavljamo važno je da učestvuje što više ljudi. Tada će i radost okupljanja biti mnogo veća jer će se svako osjećati da dolazi u svoje", poručio je Banduka.
Posjetioci su mogli da daruju novac za obnovu humske crkve, a priređena je i prodajna izložba fotografija hrama u obnovi, čiji je autor Jovan Vidaković.
Uručene su i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su do sada pomogli akciju obnove.
O crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Humu nema puno istorijskih svjedočanstava: izvori je stavljaju u 1713. godinu, a postoje i indicije da je tada građena na mjestu starijeg hrama koji je zidala porodica lokalnih vlastelina.
U ime Gradske uprave prisutne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, istakavši da će grad Trebinje akciju obnovu humske crkve pomoći sa 5.000 KM.
Ćurić je napomenuo da je grad Trebinje pokrenuo i niz projekata koji se odnose na podršku obnovi života u trebinjskim selima.
"Mi upravo hoćemo da oživimo naša sela. Novčana pomoć djeci sa sela i donacije Agrarnog fonda za one koji na selu pokreću biznis upravo su zato da se što više ljudi vrati i pokuša da nađe svoje mjesto na selu. Grad Trebinje će ovakvim inicijativama i ubuduće stajati na usluzi i pomogati u skladu sa mogućnostima", poručio je Ćurić.
U kulturno-zabavnom programu nastupili su članovi Ansambla nacionalnih igara "Jovan Dučić", učenici trebinjske Muzičke škole i mladi guslar Mitar Višnjić.
Izvor: SRNA