Snijeg koji pada u Hercegovini i planinskim predjelima zadržava se na kolovozima, dok u nižim predjelima pada kiša, koja se na području Mrkonjić Grada ledi na tlu, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.


Zbog snijega na kolovozu usporeno se saobraća na pravcima Karanovac-Kneževo-Ugar, Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.


Magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i uz riječne tokove, posebno na području Doboja, Istočnog Sarajeva i Foče.
Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina iz AMS skreću pažnju na opasnost od odrona, te vozačima savjetuju opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.


Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju na tom dijelu puta.


Zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.


U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.


Vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.


Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.


Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se obustavlja na 10-tak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.


Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene.


Na dionici magistralnog pua Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.


U toku je sanacija mosta preko rijeke Moštanice, zbog čega je obustavljen saobraćaj na regionalnom putu Moštanica-Kozarska Dubica, a vozila se preusmjeravaju na obilazni put u neposrednoj blizini.


Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.


U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja i postavljena je privremena signalizacija.


Zbog radova na izgradnji pješačke staze na regionalnom putu Obudovac-Lončari na snazi su izmjene u odvijanju saobraćaja.


Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tona i autobuse klase "M3" a zbog radova na sanaciji klizišta.


Zabrana se ne odnosi na autobuse prevoznika "Drinatransa" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.


Na regionalnom putu Teslić dva-granica Republika Srpska/Federacija BiH Podjezera, u mjestu Žeželja, zbog oštećenja nosive konstrukcije mosta preko rijeke Žeželje zabranjen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi pet tona.


Zbog oštećenja mosta na rijeci Jadrini na lokalnom putu Doboj-Manastir Petrovo zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi tri i po tone.


Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.


U toku je tradicionalna republička preventivna kampanja "Niti jedna čaša prije vožnje!", kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola.


Kampanja će trajati do 31. januara u više gradova i opština Srpske s ciljem da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.


I na području Federacije BiH ima ugaženog snijega na kolovozima, posebno na dionicama Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar, Olovo-Kladanj, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar i Kolo-Tomislavgrad-Šuica.


Na snazi su zimski uslovi vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno saobraćanje.


U slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima, napominje se u saopštenju.


Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.


Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.


Izvor: Srna